Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan Wereldkampioenschap voetbal

Mexico heeft zich als 31ste land geplaatst voor het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië in 2014. Het is daarmee het een na laatste land dat deel mag nemen aan het sportevenement. Mexico won in de play-off wedstrijd van 19 november 2013 tegen Nieuw-Zeeland met een 4-2. In 1930 werd het eerste officiële wereldkampioenschap voetbal ooit gehouden in Uruguay.


Voetbal ontstond eind 19e eeuw in Engeland en won langzaam aan populariteit in Europa en later ook daarbuiten. In de beginfase was de Olympische Spelen het belangrijkste voetbaltoernooi. De sport was door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkend en tijdens de Zomerspelen van Parijs (1900) en St. Louis (1904) speelden enkele amateursteams tegen elkaar.


FIFA


Op 21 mei 1904 werd de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) opgericht door zeven Europese landen als internationale voetbalorganisatie. Frankrijk, Denemarken, Nederland, België, Spanje, Zweden en Zwitserland sloegen de handen in een om toe te zien op de toekomst en ontwikkeling van de sport. De FIFA deed een poging om in 1906 een internationaal voetbaltoernooi te organiseren waaraan de beste clubteams uit de wereld konden meedoen. Door tegenwerking van de nationale bonden van verschillende landen kwam dit toernooi nooit tot stand.


De Olympische Spelen werden steeds grootschaliger in deze periode, maar was volgens de traditie alleen voor amateursporters. Daarom werden er vanaf 1908 steeds meer voetbaltoernooien georganiseerd door liefhebbers van de sport waarbij professionele teams streden om de winst. De Sir Thomas Lipton Trophy in 1908 in Turijn en de Torneo Internazionale Stampa Sportiva in 1909 en 1911 in Turijn waren hier voorbeelden van.


Wereldkampioenschap voetbal voor amateurs


De Engelse voetbalbond kwam in 1908 ook met een nieuwe competitie voor landenteams, iets wat er nog niet eerder was geweest. Hetzelfde jaar nog werd tijdens de Spelen van London het eerste voetbaltoernooi voor landenteams gehouden waar 8 landen aan deelnamen. Engeland won, maar er was nog steeds sprake van amateursport. In 1914 erkende de FIFA het toernooi dan ook als het Wereldkampioenschap voetbal voor amateurs. Ook tijdens de Zomerspelen die volgden werd het toernooi gehouden. Midden jaren '20 besloot het IOC om voetbal niet langer als Olympische sport te classificeren. Vanaf de Spelen van 1932 in Los Angeles werd het toernooi niet meer georganiseerd. Volgens het IOC was er te weinig interesse voor de sport.


Eerste officiële Wereldkampioenschap


In 1928 kwam de voorzitter van de FIFA Jules Ritmet met een voorstel voor de organisatie van een eigen internationaal toernooi. De deelnemende landen zouden dan strijden voor de titel World Champion. Op 28 mei 1928 besloot de FIFA dat twee jaar later de eerste editie van het toernooi zou worden gehouden. Op 13 juli 1930 startte het eerste officiële Wereldkampioenschap voetbal in Uruguay. De FIFA koos voor Uruguay, omdat het land destijds honderd jaar bestond en in 1924 en 1928 Olympisch goud had gewonnen met voetbal. FIFA nodigde 13 landen uit om deel te nemen. Op 30 juli speelde Uruguay en Argentinië de finale. Uruguay werd de eerste officiële Wereldkampioen voetbal.


Aan het Wereldkampioenschap voetbal in 2014 mogen 32 landen deelnemen. Op 20 november 2013 zal de laatste ticket vergeven worden dan spelen Uruguay en Jordanië een play-off wedstrijd om te bepalen wie deze plek mag innemen. Van 12 juni tot en met 13 juli 2014 wordt het toernooi gehouden in Brazilië.


 

Bronnen


Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.