Ontwikkelingen zoektocht naar model Mona Lisa

Tijdens een persconferentie in Florence is bekend geworden dat er een vierde geraamte is gevonden in het klooster Sant’Orsala. In juli werd vermoed dat één van de geraamtes toebehoort aan Lisa Gherardini, vermoedelijk het model voor de Mona Lisa, maar nu blijkt dat ook dit geraamte niet van haar is.

Het geraamte is ontdekt onder een altaar in het klooster Sant’Orsala in het centrum van Florence. “Het skelet behoort niet toe aan de Mona Lisa, maar het geeft wel een hint naar haar begraafplaats,” aldus Silvano Vinceti, eigenaar van de privéorganisatie National Committee for the Promotion of Historic and Cultural Heritage. “Ze ligt waarschijnlijk net onder dit graf.”

Begravingsritueel

“De grootboeken die door de nonnen werden bijgehouden vertellen ons dat het geraamte toebehoort aan Maria Del Riccio, een rijke vrouw die stierf in 1609,” aldus Vinceti. In de historische boeken stond ook dat Del Riccio en Lisa Gherardini, die overigens allebei geen non waren, een speciale begrafenis in het klooster hebben gekregen.

“De methode van het begraven van wereldlijke mensen tijdens deze periode was door de graven op elkaar te stapelen,” legt Vinceti uit. Door middel van georadaranalyse is geconcludeerd dat er nog een graf onder de meest recente ligt. “Gezien het feit dat Maria Del Riccio in 1609 is begraven, vermoeden we dat we het graf van Lisa Gherardini zullen vinden.”

Historische bewijs

In 2008 maakten Duitse academici bekend dat hun onderzoek uitwijst dat Lisa Gherardini del Giocondo model stond voor de Mona Lisa. Het bewijs kwam voort uit de notities van een boek uit 1503. Historicus Giuseppe Pallanti traceerde Gherardini’s leven van haar geboorte op 15 juni 1479 tot haar overlijden op 63-jarige leeftijd in 1542.

Uit het onderzoek van Pallanti blijkt dat Gherardini door één van haar dochters, die non was geworden, naar het klooster van Sant’Orsala is gebracht. Daar bleef zij tot haar dood, zo concludeerde Pallanti op basis van een historisch document genaamd Book of the Dead. In dit document werd ook bewijs gevonden omtrent het geraamte van Maria Del Riccio.

DNA

De archeologen blijven graven tot eind oktober. Daarna zullen alle botten geanalyseerd worden om ze te identificeren. Daarbij wordt het DNA van Bartolomeo en Piero, kinderen van Lisa Gherardini, vergeleken met het DNA van de geraamtes. Vermoedelijk wordt volgend jaar dan bekend of het model van de Mona Lisa wel of niet is gevonden.

Vinceti probeert het geraamte van Gherardini te vinden zodat hij haar gezicht kan reconstrueren. Als Gherardini inderdaad het model voor de Mona Lisa was, zou er een soortgelijk gezicht uit de reconstructie moeten komen. In dat gevel is er definitief bewijs dat Gherardini de inspiratie was voor Leonardo da Vinci.

Dit bericht is afkomstig van onze zustersite Archeologie Online

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!