Podcasts headphone music

Onze top 10 Podcasts voor geschiedenisliefhebbers

Er zijn veel manieren om van de geschiedenis te genieten. Zomer of herfst, binnen of buiten, podcasts zijn altijd goed! Hier dus een top 10 (en stiekem zelfs meer) voor geschiedenisliefhebbers die de geschiedenis door hun koptelefoon willen beleven. 

Alexine Tinne, een drieluik

Ter ere van de voorstelling de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld heeft het Haags Historisch Museum een driedelige podcast gemaakt over het bijzondere leven van Alexine Tinne. Met de hulp van bekende actrices zoals Jennifer Hofman en Anna Drijver wordt het leven van deze 19e-eeuwse fotograaf en ontdekkingsreizigster tot leven gebracht. Zeker een aanrader!

Beschikbaar op Spotify

De plantage van onze voorouders (NPO Radio 1/VPRO)

In deze podcast gaat Maartje Duin op zoek naar het slavernijverleden van haar familie die, in 1863, eigenaar was van een suikerplantage in Suriname. Maartje raakt al snel geconfronteerd met de manier waarop haar familie rijk is geworden, welke geheimen er in de geschiedenis van haar familie schuilen en nog veel meer. Een confrontatie met racisme, privileges en slavernij. Zeker een aanrader om naar te luisteren.

Beschikbaar op Spotify en VPRO


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Lore (Aaron Mahnke) 

In deze Engelstalige podcast neemt Aaron Mahnke je mee in de meest bizarre volkslegendes. De podcast was op zichzelf al zo’n succes dat er later zelfs een tv-programma van is gemaakt (Lore te zien op Amazon Prime) De afleveringen van Lore zullen je verbazen en voordat je het weet heb je de podcast uit.

Beschikbaar op Lorepodcast en iTunes

Het verloren hoofd

In deze bijzondere podcast van de NPO stuurt Donald Tick, die al jaren naar het vermiste hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder zoekt, twee journalisten op een missie. Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood gaan op zoek naar het vermiste hoofd en komen ondertussen allerlei dingen tegen over ons koloniaal verleden. De podcast is zeer boeiend en spannend en zeker het luisteren waard.

Beschikbaar op npo, Google Podcasts en iTunes

Berlijn, het verhaal van de muur (Piet de Moor, Karen Billiet)

In deze podcast gaan Piet de Moor en Karen Billiet op pad in Berlijn om inwoners te spreken over hun leven voor en na 1989. Nu, 31 jaar geleden lijkt de muur niet meer dan een fascinerend monument. Maar de gevolgen van de val zijn nog altijd voelbaar in de stad. De podcast is boeiend om naar te luisteren gezien je telkens verschillende verhalen hoort van mensen die het persoonlijk hebben meegemaakt. Wederom zeker een aanrader.

Beschikbaar op Klara.be

De Bourgondiërs (Bart Van Loo)

In deze podcast vertelt Bart Van Loo over de middeleeuwen. Hij neemt de luisteraars mee op sleeptouw door brandstapels, de pest, ridders, Jeanne d’Arc en meer. Van Loo richt zich tevens ook op onze geschiedenis en komt erachter dat Nederland een Bourgondische uitvinding is! Een zeer interessante podcast die niet teleurstelt.

Beschikbaar op Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Oorlog op de Flank (David Lucieer)

In deze podcast wordt het militaire verhaal van de bevrijding van Nederland door David Lucieer vertelt. De afleveringen gaan over D-day tot aan de nasleep van de oorlog. De podcast is gemaakt in opdracht van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Een hele interessante podcast die kort maar krachtig is: de afleveringenduren maar ongeveer 40 minuten.

Beschikbaar op Apple Podcasts en Spotify

Mysterieus België

In deze podcast van Patrick Bernauw duik je in de mysterieuze verhalen van België. Bernauw vertelt over sagen, mythen, feiten en fictie, legenden en historische mysteries. De podcast brengt een dosis adrenaline en spanning met zich mee.

Beschikbaar op radio-België, Apple Podcasts

Geschiedenis van het Romeinse Rijk (M Zanetta)

In deze podcast, ingesproken door M. Zanetta, word je meegenomen op reis door het Romeinse Rijk. De podcast beschrijft onder andere onderwerpen zoals de val van het West-Romeinse Rijk, Romulus, Julius Caesar, Augustus en nog veel meer. Ook dit is een podcast met redelijk korte aflevering van 18-35 min. De podcast is erg informatief en word prettig verteld.

Beschikbaar op Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts

Het Spoor Terug

In deze podcast worden wekelijkse afleveringen van een half uur geplaatst. In deze afleveringen hoor je vooral veel over onze vaderlandse geschiedenis aan de hand van getuigenverslagen. De podcast valt onder de VPRO en ovt en deelt daarom ook afleveringen van bijvoorbeeld ‘De plantage van onze voorouders’. Ook deze podcast is een aanrader omdat er voor elk wat wils is.

Beschikbaar op npo en Spotify

Bonus: Open Geesten

In deze podcast van de Universiteit Leiden wordt de vaak vergeten positie van vrouwen in de geschiedenis belicht. In een driedelige reeks vertellen historici Joost Welten, Evelien Walhout en Nadia Bouras over hun onderzoek en de manier waarop zij de geschiedenis een plek geven in de hedendaagse maatschappij.

De eerste aflevering is vanaf oktober 2021 te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en de website van de faculteit geesteswetenschappen.

Ook interessant: 

Onderwerpen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.