Geen afbeelding beschikbaar

Oorlog van de Quadruple Alliantie

Londen 1718 - De Spaanse koning Filips V maakt aanspraak op de Franse troon en valt Italië binnen. De overige Europese grootmachten vrezen voor een verstoring van het machtsevenwicht en verzamelen zich in het viervoudig verbond. Op 17 december 1718 begint de oorlog van de Quadruple Alliantie.

Nadat de Franse koning Lodewijk XIV in 1701 aanspraak maakte op de Spaanse kroon van zijn kleinzoon Filips V werd er gevreesd voor een verstoring van het machtsevenwicht in Europa. Met een unie tussen Frankrijk en Spanje ontstond er namelijk een koninkrijk dat aanzienlijk machtiger was dan de overige Europese grootmachten. Om dit te voorkomen verklaarden het Habsburgse Oostenrijk, Engeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1701 de oorlog aan de Franse koning en begon de Spaanse Successieoorlog (1701-1714).

Na ruim dertien jaar vechten werd op 11 april 1713 de vrede van Utrecht gesloten. Het verdrag bepaalde dat Filips V koning mocht blijven van Spanje, maar dat hij uit de Franse erfopvolging gezet werd. Tevens moest Spanje de Zuidelijke Nederlanden en delen van Italië afstaan aan het Habsburgse Rijk. De Spaanse koning liet het er echter niet bij zitten en trouwde in 1714 met  de Italiaanse Elisabetta Farnese, waardoor hij weer aanspraak kon maken op de gebieden in Italië. Een jaar later overleed Lodewijk XIV en claimde Filips ook de Franse kroon in het geval dat de opvolger van Lodewijk XIV, de vijfjarige Lodewijk XV, zou komen te overlijden. Als reactie op de agressieve politiek van Filips verenigden Groot-Brittannië, Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zich in januari 1717 in de Triple Alliantie.

Een paar maanden later brak er een oorlog uit tussen Spanje en Oostenrijk, nadat Spaanse troepen het eiland Sardinië veroverden. Aanvankelijk was de reactie van de Habsburgers beperkt, omdat zij ook nog verwikkeld waren in een oorlog tegen het Ottomaanse Rijk. Pas nadat die laatste oorlog in juli 1718 beëindigd werd sloot ook het Habsburgse Rijk zich aan bij de Triple Alliantie, waarmee de Quadruple Alliantie gevormd werd. Op 17 december 1718 verklaarde het viervoudige verbond officieel de oorlog aan Spanje. Na twee jaar vechten werd in 1720 het Verdrag van Den Haag gesloten, waarin Filips V zijn aanspraken op Frankrijk en Italië wederom op moest geven.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.