Geen afbeelding beschikbaar

Op 25 augustus jarig door de eeuwen heen

Elk van hen was een machtig persoon die een belangrijke rol heeft gespeeld in de wereld. Toch zouden ze niks met elkaar gemeen hebben, ware het niet dat ze alle drie geboren zijn op 25 augustus.

Ivan stond ook wel bekend als Ivan de Verschrikkelijke.
Ivan IV van Rusland
(1530-1584) was de eerste tsaar van alle russen en grootvorst van Moskovië, het Rusland van vóór de hervormingen van Peter de Grote van omstreeks 1700. Hij werd geboren op 25 augustus 1530. Ivan hield zich aanvankelijk bezig met vreedzame hervormingen, maar langzamerhand raakte Moskovië onder zijn bewind in verval, voornamelijk vanwege zijn plannen voor gebiedsuitbreiding. Het land raakte in oorlog met Zweden, Polen-Litouwen en de Duitse Orde. In de nasleep van die oorlog verloor Ivan veel, waaronder zijn geestelijke gesteldheid. Later zou hij in zijn paranoia de stad Novgorod uitgemoord hebben middels zijn speciale politie-eenheid en heeft hij in 1581 in een bui van razernij eigenhandig zijn zoon vermoord. Hij staat daarom beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke. Op 18 maart 1584 liet hij het leven.

Johan von Herder was grondlegger van veel filosofische bewegingen.Johann Gottfried von Herder (1744 – 1803) was een Duitse dichter, filosoof en predikant. Hij werd geboren op 25 augustus 1744. Als filosoof van de Romantiek heeft hij veel kritiek geuit op de Franse Verlichting, de periode van ca. 1650 tot de 18e eeuw waarin de opvattingen over bijvoorbeeld religie grondig veranderden, zoals het gelijkheidsideaal. Zo verwierp Herder dat laatste idee. Hij was van mening dat ‘alle volkeren op aarde een unieke, onherhaalbare identiteit hebben’. Hij wordt door zijn ideeën omtrent gelijkwaardigheid ook wel gezien als een geestelijk vader van het 19e en 20e eeuwse nationalisme, zowel als de inspirator van de verdedigers van de multiculturele samenleving. Herder overleed op 18 december 1803.

Jacob Maris, één van de bekende gebroeders Maris.Jacobus Hendricus (Jacob) Maris (1837 – 1899) was een Nederlands impressionistisch kunstschilder, etser en lithograaf geboren op 25 augustus 1837. Jacob was één van de drie gebroeders Maris, elk ervaren kunstschilders. Hun vader nam regelmatig kunstwerken van grote kunstenaars mee, waardoor de broers al snel in de kunstwereld terecht kwamen. Jacob kreeg op jonge leeftijd les aan de Haagse academie, waar hij de door hem bewonderde 17e eeuwse schilderstijl aannam. Hij ontwikkelde zich later tot één van de voornaamste schilders van de typisch Hollandse gezichten van stad en land. Zijn schilderijen zijn in verscheidene musea in Engeland en de VS te zien, maar ook in Oss en Maaseik. Achter het Vredespaleis in Den Haag staat een monument gewijd aan hem en één van zijn broers. Jacob stierf op 61-jarige leeftijd, in 1899,  in Karlsbad.

Partners: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!