Geen afbeelding beschikbaar

Op 29 augustus jarig door de eeuwen heen

In geen enkele manier zijn deze drie mensen verbonden, althans, in het eerste opzicht. Totdat je kijkt naar hun geboortedag. Ze zijn namelijk alle drie geboren op 29 augustus.

Zoals zijn naam doet vermoeden is de colbert naar hem vernoemd.Jean-Baptiste Colbert (1619 - 1683) was een Frans politicus en minister van financiën onder koning Lodewijk XIV. Hij werd geboren op 29 augustus 1619. Colbert was verantwoordelijk voor een financiële heropleving van Frankrijk, ook al kon hij Lodewijk niet overtuigen om minder geld aan oorlogen uit te geven. In plaats daarvan richtte hij onder andere het Hof van Justitie op, schafte hij zestig heiligdagen af - wat zorgde voor meer werkdagen - en ontwierp hij het mercantilisme, een economische theorie die stelt dat de welvaart van een land afhankelijk is van het aanbod van kapitaal in dat land. Binnen tien jaar haalde Colbert Frankrijk uit het dal van faillissement tot het welvarendste land in Europa. Hij overleed op 6 september 1683 ten gevolgen van nierstenen.

Willem van Buuren was een bekend verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.Willem Cornelis van Buuren (1905 - 1964) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook stond hij bekend als natuurbeheerder van het landgoed Warnsborn. Van Buuren werd geboren op 29 augustus 1905 in Rotterdam. Na zijn schooltijd ging hij aan de slag als boswachter, maar in 1940 werd hij gerekruteerd bij de Oranjewacht, waarin men zich bezighield met het verspreiden van vlugschriften. Van Buuren werd een jaar later opgepakt en bracht drie verschrikkelijke jaren door in een tuchthuis. Tijdens en na de slag van Arnhem schoot hij geallieerden te hulp, waarvoor hij erkentelijkheids betuigingen ontving van de Britten en Amerikanen. Na de oorlog keerde hij terug naar zijn landgoed, waar hij op 2 augustus 1964 overleed.

Shaffy werd bekend als acteur en als zanger.Ramses Shaffy (1933 - 2009) was een Nederlands zanger en acteur. Veel van zijn nummers uit de jaren ’60 en ’70 werden klassiekers, zoals Sammy, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ramses werd geboren in de Franse stad Neuilly-sur-Seine, maar na de dood van zijn moeder kwam hij in een Leids pleeggezin terecht. Hoewel hij zijn middelbare school niet afmaakte, werd hij in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. Hij debuteerde in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In de jaren die volgden werkte hij veel samen met zangeres Liesbeth List en pianist Louis van Dijk. Op 1 december 2009 overleed hij aan slokdarmkanker.

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.