Geen afbeelding beschikbaar

Op 30 september jarig door de eeuwen heen

"Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan". Het is waarschijnlijk één van de bekendste zinnen uit de Nederlandse literatuur. De zin is afkomstig uit het gedicht “Herinneringen aan Holland” van Hendrik Marsman. Marsman werd geboren op 30 september 1899.

Jalal ad-Din Rumi, Wilhelmina Drucker en Hendrik Marsman. Drie auteurs uit drie verschillende perioden. Toch hebben ze één ding: 30 september, hun geboortedag.

Mevlana.jpgJalal ad-Din Rumi (1207-1273) was een Perzisch dichter en filosoof. Hij werd op 30 september 1207 geboren in de stad Balch. Op zijn vijfentwintigste werd Rumi het hoofd van een islamitische leerschool en legde hij zich toe op de filosofie. Het gedachtegoed van de filosoof richtte zich vooral op het verlangen naar eenwording met God. Het maakte voor hem daarbij niet uit of dit de joodse, christelijke of islamitische God was. Rumi geloofde dat men de eenheid met het hemelse het beste kon bereiken door helemaal op te gaan in muziek, dans of dichtkunst. Zelf schreef de filosoof ook meerdere boeken, waaronder de Masnavi en de Fihi Ma Fihi. Rumi overleed 17 december 1273 te Konya.

 Wilhelmina Drucker.jpgWilhelmina Drucker (1847-1926) was een Nederlands schrijfster en feminist. Ze werd geboren op 30 september 1847 als de dochter van bankier Louis Drucker en Constantia Lensing. Haar vader weigerde echter haar moeder te trouwen en dus was Wilhelmina een onwettig kind. In haar jeugd schreef ze een boek over de dubbele moraal van haar vader, die de kinderen uit een eerdere relatie wel erkende. Na het overlijden van haar vader klaagde ze haar halfbroer aan en eiste ze haar deel van de erfenis op. Ze won de rechtszaak en met het geld richtte Drucker in 1889 de Vrije Vrouwen Vereeniging op.  De vereniging zette zich in voor de toekenning van het actief kiesrecht aan alle vrouwen. Vier jaar later stichtte ze, samen met Dora Schook-Haver, het feministische blad Evolutie. Drucker gaf lezingen door het hele land en bleef zich de rest van haar leven inzetten voor het feminisme. Op 5 december 1925, zes jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht, overleed Wilhelmina Drucker op 79 jarige leeftijd.

Hendrik Marsman (1899-1940) was een Nederlands dichter. Hij werd op 30 september 1899 geboren te Zeist. Aanvankelijk wilde Marsman officier op zee worden, maar vanwege zijn zwakke gezondheid werd hij niet toegelaten tot de stuurmansopleiding. Marsman besloot daarop rechten te gaan studeren in Leiden. Al tijdens zijn studententijd debuteerde hij als dichter, maar desalniettemin werd hij na zijn afstuderen eerst advocaat. Pas in 1935 sloot Marsman zijn praktijk en legde zich volledig toe op het dichten.  Uiteindelijk zou hij uitgroeien tot een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van het expressionisme en het vitalisme. Met veel enthousiasme en optimisme in zijn dichtkunst zette Marsman zich duidelijk af tegen zijn voorgangers uit de negentiende eeuw. In 1936 verscheen het gedicht Herinnering aan Holland, dat zijn bekendste werk werd.  Marsman overleed 21 juni 1940 op 51 jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!