Geen afbeelding beschikbaar

Op 8 september jarig door de eeuwen heen

Een te vroeg gestorven Duitse koning, een Zuid-Afrikaanse voorvechter van de apartheid en een Franse dichter die trots was op zijn afkomst. Op het eerste gezicht lijken Ferdinand IV, Hendrik Verwoerd en Frédéric Mistral niets met elkaar gemeen te hebben, toch delen ze één ding: ze werden allemaal geboren op 8 september.

Ferdinand IV (1633–1654) was koning van het Heilige Roomse Rijk, Hongarije en Bohemen. Hij werd geboren op 8 september 1633 te Wenen als de oudste zoon van keizer Ferdinand III en Maria Anna van Spanje. Ferdinand was slechts 13 jaar toen hij gekroond werd tot koning van Bohemen. Eén jaar later werd ook Hongarije toegevoegd aan zijn koninkrijk. In 1653 kozen de Duitse keurvorsten hem als toekomstig heerser van het Heilige Roomse Rijk en kreeg hij de titel Koning van de Romeinen, maar keizer zou hij nooit worden. Ferdinand overleed 9 juli 1654, op 21 jarige leeftijd, aan de gevolgen van de pokken.

Frédéric Mistral (1830-1914) was een Frans dichter, schrijver en winnaar van de Nobelprijs van de Literatuur. Hij werd op 8 september 1830 geboren in Mailane, een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. Nadat Mistral tijdens zijn studie in aanraking kwam met de geschiedenis van de Provençe werd hij fanatiek voorvechter voor de onafhankelijkheid van het gebied. Mistral zette zich met name in voor het behoud van het Provençaals, volgens hem “de eerste literaire taal van beschaafd Europa”. In 1904 werd zijn werk beloond met een Nobelprijs voor de Literatuur, maar hij moest deze wel delen met de Spaanse toneelschrijver José Eizaguirre. Mistral overleed op 83 jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Mailane.

Hendrik Verwoerd (1901-1966) was van 1958 tot 1966 premier van Zuid-Afrika. Verwoerd werd op 8 september 1901 geboren te Amsterdam, maar emigreerde twee jaar later met zijn ouders naar Zuid-Afrika. In 1950 trad hij toe tot de politiek en werd minister van Algemene Zaken onder premier Malan. Verwoerd was een groot voorstander van de apartheid en geloofde in de suprematie van het blanke ras. Toen hij in 1958 zelf premier werd ontnam hij alle kleurlingen het stemrecht en liet Nelson Mandela verbannen vanwege diens strijd tegen de apartheid. Tijdens een parlementszitting in september van 1966 werd Verwoerd doodgestoken door een klerk van Mozambikaanse afkomst.

 

Partners: 

Personen: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!