Maarten Luther

Op reis met Luther en Bach

Luther fotoDit jaar werken we toe naar de herdenking van het 500- jarig bestaan van de Reformatie in 2017. Een mooie aanleiding om een ‘Luther-reis’ te boeken. Op deze reizen brengt een Luther-kenner u langs de belangrijkste plekken uit het leven van de reformator. Daarbij laten ze ook zien welke invloed Luther had op hen die na hem kwamen. Bijvoorbeeld op de beroemde componist Bach.


Bach leefde meer dan een eeuw na Luther. Toch is er een sterke connectie tussen de componist en de reformator. Bach was namelijk een trouwe volgeling van de Lutherse leer. Het was Luther die Bach de inspiratie bood voor één van zijn meest bekende werken: de Mattheus Passion. Het werk van de beroemde componist zou waarschijnlijk ook op de waardering van Luther hebben kunnen rekenen. De reformator zag dergelijke koraalzangen als essentieel onderdeel van de mis. Op reis door het land van Luther kun je ontdekken waar Bach zijn inspiratie vandaan haalde door in de voetsporen van de componist en de reformator te treden.


In de voetsporen van Luther


Met Goed Idee Reizen kun je in de voetsporen van Luther treden. Bezoek de Wartburg in Eisenach, waar Luther lange tijd in de Rijksban zat. Hier schreef hij zijn vertaling van het Nieuwe Testament. Ook het UNESCO werelderfgoed van Weimar staat op het programma, hier kom je Johann Sebastian Bach voor het eerst tegen, maar natuurlijk staat een bezoekje aan het Augustijnerklooster ook op het programma. Het geboortehuis van Luther in Eisleben wordt uiteraard niet overgeslagen, maar de finale van het programma is in Wittenberg. Het hele programma van de reis in de voetsporen van Luther vind je hier.


Naar de steden van de klassieken


Met Makorreizen kun je in het voetspoor van Luther en Bach op weg naar de steden van de klassieken. Op deze reis bezoek je de huizen waar Bach, maar ook bijvoorbeeld Goethe heeft gewoond. Ook de Luthersteden Eisleben en Wittenberg worden uiteraard niet overgeslagen. Zo leer je meer over het leven van Luther én van Bach. Bijzonder hoogtepunt van deze reis is het bijwonen van een christelijke dienst met het beroemde Thomaner koor in Leipzig, waar Bach ooit de leiding aan gaf. Het volledige programma van deze reis naar de steden van de klassieken vind je hier.

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.