Geen afbeelding beschikbaar

Opening eerste ArcheoHotspot op 10 december in het Allard Pierson Museum

Op woensdag 10 december a.s. opent in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de eerste ArcheoHotspot. Een ArcheoHotspot is een plek waar archeologie centraal staat, waar je een archeoloog aan het werk ziet en waar je vragen kunt stellen over het werk van een archeoloog, over de scherf die je zelf hebt gevonden in je tuin of over archeologische regelgeving bij het aanleggen van een kelder onder je huis. Een plek waar archeologie dichtbij komt. Een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar online en on site kunnen treffen.

Een ArcheoHotspot bestaat uit drie onderdelen: een ArcheoLab, een ArcheoScope en een ArcheoCommunity. In het ArcheoLab ziet de bezoeker een archeoloog aan het werk en kan hij rechtstreeks contact maken met de archeoloog. De ArcheoCommunity verbindt via social media verschillende ArcheoHotspots, archeologen en archeologisch specialisten met elkaar. Zo kan men skypen met een archeoloog op een stadopgraving in Nederland of in het buitenland. De ArcheoScope tenslotte is de digitale uiting van de ArcheoHotspots met een interactieve kaart, waarop de bezoeker kan zien waar archeologische vondsten te zien zijn, waar de bezoeker kan zien of er in zijn omgeving opgravingen hebben plaatsgevonden en waar momenteel onderzoek gaande is. De ArcheoScope is mede ontwikkeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Op www.archeohotspots.nl is het laatste nieuws rondom opgravingen in de omgeving te vinden of de voortgang van het onderzoek rondom een bijzondere vondst. Ook de verschillende ArcheoHotspots in het land zijn digitaal bereikbaar via de website. Gebruikers van de ArcheoScope kunnen reacties posten en projecten liken. De ArcheoScope fungeert ook als portal naar diverse digitale uitingen van archeologie in Nederland. De formule van de ArcheoHotspot kan op meerdere plaatsen worden hergebruikt. Op deze manier groeit uiteindelijk een landelijk netwerk van ArcheoHotspots.

ArcheoHotspots  is een initiatief van het Allard Pierson Museum, in samenwerking  met de AWN- Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant. Binnen dit project  ontwikkelen de projectpartners in eerste instantie zes ArcheoHotspots. De eerste drie starten in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum),  in ’s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis) en Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond). De eerste ArcheoHotspot, gesitueerd op de tweede verdieping van het Allard Pierson Museum te Amsterdam,  opent op 10 december officieel de deuren. Eindhoven en Den Bosch zullen dan snel volgen.
In samenwerking met: Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam - Bureau Monumenten en Archeologie, Stichting Archeologie en Publiek, Amsterdams Archeologisch Centrum, Diachron bv.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt