oprichting van apple

Oprichting Apple

Op 1 april 1976 werd het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Jobs, die destijds fruitariër was, bedacht de merknaam.

Oprichting Apple

Steve Jobs en Steve Wozniak leerden elkaar kennen in 1971 en bleven na hun schooltijd bevriend. Wozniak was al een tijdje bezig om in zijn vrije tijd een pc te bouwen - een woord dat destijds overigens nog niet bestond - en Jobs hielp hem hierbij. Zij klopten met hun ideeën voor een nieuwe pc aan bij Atari en HP, maar deze bedrijven waren niet geïnteresseerd. Hierdoor besloten zij om zelf computer op de markt te brengen. Samen met Ronald Wayne, die Jobs had leren kennen toen hij bij Atari werkte, richtten zij op 1 april 1976 Apple op. De destijds fruitariër Jobs riep dat het bedrijf Apple ging heten als niemand voor vijf uur die dag een betere naam had verzonnen. Hij deed dit om de creativiteit te stimuleren. Toch wist niemand een betere naam te bedenken en zodoende bleef het bedrijf Apple heten.

Verloop van het bedrijf Apple

Wayne liet zich al snel na de oprichting uitkopen en ook Wozniak bleef niet lang bij het bedrijf: hij verliet Apple in 1987. Hij is echter nog wel aandeelhouder. Jobs werd in 1985 uit het bedrijf gewerkt na een interne machtsstrijd. In 1997 werd Jobs echter na een overname van Apple opnieuw aangenomen bij het bedrijf als CEO. Hij bekleedde deze functie tot 24 augustus 2011 vanwege zijn gezondheid. Hij leed aan alvleesklierkanker waar hij op 5 oktober 2011 aan overleed. Het  eerste succes van het bedrijf kwam in 1977 toen de Apple II werd geïntroduceerd. Bij deze pc werd een losse floppy drive geïntroduceerd die zorgde voor een internationale doorbraak. Tijdens het afgelopen decennia maakte het bedrijf veel winst met de introductie van de iPod, iPad en iPhone. In 2012 had Apple een beurswaarde van 620 miljard dollar, het hoogste bedrag dat een bedrijf ooit waard is geweest.

Bronnen:

 

-    Iphoneclub.nl, Biografie Steve Jobs

 

-    We-cq.com, Het ontstaan van Apple

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.