Geen afbeelding beschikbaar

Oprichting UEFA Europa League

Vier voetbalteams streden gisteravond om aan de finale van de UEFA Europa League mee te mogen doen. Het Europese clubkampioenschap werd voor het eerst gehouden in 1955. Europa kende daarvoor al een aantal internationale kampioenschappen die zo populair waren dat er vraag kwam naar een officieel internationaal toernooi.

Hoewel voetbal al bestond in Engeland sinds de middeleeuwen, duurde het tot het begin van de 19e eeuw voordat er officiële voetbalclubs ontstonden. Deze eerste clubs waren teams van scholen en later bedrijven die het tegen elkaar opnamen. In 1862 ontstond het eerste professionele voetbalteam, de Barnes Club. Al snel volgden meer clubs en de professionele competitie was ontstaan. Toen ook clubs ontstonden op het vasteland van Europa, duurde het niet lang voordat er vraag kwam naar internationale wedstrijden.

In 1900 werd de Coup Van der Straeten Ponthoz in Brussel georganiseerd. Dit was een toernooi waaraan zes teams meededen, de vooraanstaande clubs van België, Nederland en Zwitserland. In 1902 volgde de Mitropa Cup, een kampioenschap in centraal Europa waar onder andere Oostenrijk, Hongarije en Italië aan meededen. Dit toernooi was lange tijd het meest prestigieuze voetbalevenement in Europa, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en het toernooi niet meer werd gehouden.

Na de oorlog was de interesse in voetbal niet verminderd. Er heerste een algemeen verlangen naar een officiële Europese voetbalcompetitie. De toename van het regelmatige vliegverkeer maakte het mogelijk voor clubs om naar verre landen te reizen om deel te kunnen nemen aan een mogelijk toernooi. De belangrijkste voorvechter van de totstandkoming van het kampioenschap was Gabriel Hanot. Deze Fransman was een voormalig voetballer die zich op de sportjournalistiek had gestort nadat hij wegens een vliegtuigongeluk niet meer kon voetballen.

Hoewel een groot deel van de Europese voetbalclubs naar een Europees clubtoernooi verlangde, wilde niemand de organisatie van het evenement op zich nemen. Toen zowel de internationale voetbalbond (FIFA) als de Europese voetbalbond (UEFA) hier geen enthousiasme voor toonden, nam Hanot het initiatief op zich. Met zijn sportdagblad L’Équipe nodigde hij 18 Europese voetbalclubs uit om een mogelijk clubkampioenschap te bespreken. De FIFA maakte zich zorgen dat ze haar invloed over het internationale voetbal zou verliezen en stelde de UEFA aan om de verantwoordelijkheid over het evenement te nemen. Het eerste Europese clubtoernooi werd gehouden in september 1955.

Rubrieken: 

Partners: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.