By Nheyob (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Oprichting van de YMCA

6 juni 1844 – In Londen richt George Williams de YMCA op, een christelijke jongerenorganisatie die snel uit zal groeien tot een internationaal populaire organisatie. Vandaag de dag heeft de YMCA 57 miljoen leden van over de hele wereld.


Invloed van de Industriële Revolutie


George Williams was een Engelse arbeider. Midden negentiende eeuw bevond Engeland zich te midden van de Industriële Revolutie en Williams maakte zich zorgen over het gebrek aan gezonde activiteiten voor jongeren die naar de grote steden kwamen om te werken. Zij hadden slechts bordelen en kroegen ter beschikking voor ontspanning en vermaak.


Oprichting YMCA


Williams richtte de YMCA - de Young Men’s Christian Association - op ten behoeve van veilig en goedkoop onderdak voor christelijke jongemannen die naar de ‘grote stad’ kwamen. Met de YMCA wilde hij de geestelijke conditie van jonge arbeiders verbeteren.


Verspreiding over de wereld


Binnen zes jaar bestonden er YMCA’s in Australië, België, Canada, de Verenigde Staten en Nederland. Pas vanaf 1855 gaan de verschillende organisaties een intensieve samenwerking aan. Hier namen zij het uit de Bijbel afkomstige motto ‘that they all may be one’ aan. Het belang van de organisaties werd de ontwikkeling van het individu op het niveau van zowel lichaam als geest. Dit met de vereniging van alle jonge, mannelijke christenen voor de verspreiding van het Koninkrijk Gods als doel.


YMCA vandaag de dag


Tegenwoordig is de YMCA gevestigd in Zwitserland en kent het over de hele wereld afgeleiden van de hoofdorganisatie. Voornamelijk in de Verenigde Staten is de YMCA zeer populair. De YMCA in de Verenigde Staten staat bekend om haar populaire jeugdkampen en sportevenementen. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw zijn bij sommige YMCA’s ook vrouwen welkom.        

<h3>Bronnen</h3>
www.ymca.net,<a href="http://www.ymca.net/history" target="_blank"> 'history'</a>
www.wikipedia.org, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/YMCA" target="_blank">'YMCA'</a>
www.springfieldy.org, <a href="http://www.springfieldy.org/about-us/history-and-timeline/" target="_blank">'History and timeline'</a>

 
<h2>Afbeelding</h2>
By Nheyob (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YMCA_(Hamilton,_Ohio)_-_detail,_logo.jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.