Geschiedenis Wereldgezondheidsorganisatie

Oprichting Wereldgezondheidsorganisatie

Op 7 april 1948 wordt de World Health Organisation (WHO), in het Nederlands Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), opgericht. Dit is een onderdeel van de Verenigde Naties. Op de dag van oprichting wordt jaarlijks Wereldgezondheidsdag gevierd waarop een ziekte of thema onder de aandacht wordt gebracht.

Oprichting Verenigde Naties

De Verenigde Naties, of VN, werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Op 24 oktober 1945 trad de VN officieel in werking. Destijds waren 51 naties lid van de organisatie, tegenwoordig vrijwel alle landen. Het hoofddoel van de VN is om vrede en veiligheid te waarborgen. Al tijdens de oprichting werd gesproken over een aparte afdeling binnen de organisatie die zich bezig zou houden met de gezondheidscrisis op een zo breed mogelijke manier.

Oprichting Wereldgezondheidsorganisatie

De beginselen voor de oprichting van de WHO werden op 22 juli 1946 door de destijds 61 leden van de VN ondertekend. Op 7 april 1948 werd de WHO opgericht als eerste gespecialiseerde organisatie binnen de VN en later kregen ook andere organisaties zoals de Wereldbank en UNESCO deze status. Het hoofdkwartier werd in 1966 gevestigd in Genève en zes andere centra liggen in  New Delhi, Alexandrië, Manila, Washington, Brazzaville en Kopenhagen. Het belangrijkste doel van de organisatie is om de gezondheid te bevorderen van alle volkeren op aarde.

Campagnes en Wereldgezondheidsdag

Sinds de oprichting heeft de organisaties grote campagnes opgezet om ziektes uit te roeien of onder de aandacht te brengen. Zo begon de organisatie in 1955 een actie om malaria de wereld uit te helpen. Verwachtingen waren dat deze doelstelling in een aantal jaar was gehaald. In 1969 stopte de organisatie met de campagne, hoewel malaria nog wel een aandachtspunt van de WHO is. Een andere mondiale campagne startte in 1986 en deze was gericht om HIV en AIDS onder de aandacht te brengen. Sinds 1995 wordt elk jaar op 7 april, de dag van de oprichting van de WHO, Wereldgezondheidsdag gevierd. Ziektes worden op deze dag onder de aandacht gebracht, maar ook thema’s, zoals moederschap, verkeersveiligheid en verstedelijking en gezondheid. Het doel is om deze ziektes en thema’s uit de taboesfeer te halen. Tegenwoordig zijn 194 landen lid van de WHO en 8.500 mensen in 147 landen zijn werkzaam voor de organisatie.  

Bronnen:

 

- Mens-en-samenleving.infonu.nl, De VN

 

- Mens-en-samenleving.infonu.nl, WHO

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.