Geen afbeelding beschikbaar

Oprichtingsdag TU Eindhoven

Vandaag precies 55 jaar geleden werd in Eindhoven de Technische Universiteit gesticht. TU Eindhoven (toen nog Technische Hogeschool) was het tweede instituut in haar soort, na de Technische Hogeschool in Delft.

Op 7 juni 1956 ondertekende de toenmalige Koningin Juliana de herziene wet op het Technisch Hoger Onderwijs, waarin de Technische Hogeschool Eindhoven (THE) als tweede instituut naast Delft wordt vermeld. Inmiddels is er een derde Technische Universiteit bijgekomen: TU Twente. Met elkaar vormen ze de 3TU-federatie. Op 23 juni werd het nieuwe College van Curatoren door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen plechtig beëdigd. Niet 7 juni, maar 23 juni geldt dan ook als de officiële Dies Natalis (dag van de geboorte)  van de universiteit.

De komst van de Technische Universiteit in Eindhoven was voornamelijk te danken aan de behoefte van Philips aan hooggeschoold personeel. Ook de groei van het autobedrijf DAF speelde een rol. In april werd de oprichtingsdag van de universiteit al gevierd met een optreden van Ilse de lange op de markt. Tijdens de officiële plechtigheid in de Catharinakerk werden eredoctoraten uitgereikt aan Professor Rosalind Williams, hoogleraar Geschiedenis van de Techniek aan MIT (Massachusetts Institute of Technology), professor Frank Kelly, hoogleraar Wiskunde voor Systemen aan de Universiteit van Cambridge, en professor Silvio Aime, hoogleraar Biotechnologie aan de Universiteit van Turijn.

Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten, zoals de Europese danskampioenschappen voor studenten die van 10-13 juni werden gehouden, de musical Moulin Rouge in het parktheater op 18 en 19 juni,  een alumnidag op 2 september en een lustrumgala op 9 december. De universiteit heeft momenteel 4800 bachelorstudenten, waarvan 2% internationaal, 2700 masterstudenten (16% internationaal en 1100 promovendi, verdeeld over 28 masteropleidingen. Daarnaast zijn er nog 200 technologisch ontwerpers in opleiding, verdeeld over 8 opleidingen. TU Eindhoven heeft negen faculteiten en kwam dit jaar als beste technische universiteit uit de bus in de Keuzegids Hoger Onderwijs.

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.