Geen afbeelding beschikbaar

Originele Batmobiel geveild

Voor mij is een jongensdroom uitgekomen. Sinds ik als klein jongetje naar de serie keek, droom ik al van een eigen Batmobile



Aldus Rick Champagne, de koper van de originele eerste Batmobiel. De legendarische filmauto krijgt een ereplaats in de woonkamer van de rijke ondernemer uit Phoenix. Hij koopt de auto van George Barris, die de auto in 1965 ontwierp voor de eerste televisieserie van Batman.


De eerste Batmobiel verscheen in 1941 in de stripboeken over Batman en zijn hulpje Robin. In de verhalen gebruikte Batman in eerste instantie nog een normale auto, die voorzien was van een motorkapornament in de vorm van een vleermuis. Pas na vier stripalbums verscheen de eerste speciaal voor Batman ontworpen automobiel, die net als alle andere gadgets van Batman de toevoeging Bat- in de naam kreeg. In de volgende uitgaven wisselde Batman constant van auto. De eerste tastbare Batmobiel werd in 1965 gebouwd voor de televisieserie over de gemaskerde superheld.


George Barris


In 1965 was productiebedrijf 20th Century Fox Television op zoek naar een geschikte auto voor de Batman-serie. De studio huurde Dean Jeffries in, die aan de slag ging met een Cadillac uit 1959. Aangezien de studio in januari 1966 de eerste aflevering wilde uitzenden, moest de auto snel af zijn. Jeffries werkte te langzaam en daarom huurde de studio George Barris in, een bekende Hollywood-autobouwer. Barris kreeg slechts 15 dagen de tijd voor de auto en besloot dat hij de deadline alleen kon halen door de Batmobiel te baseren op een bestaande auto.


Lincoln Futura conceptcar


De Lincoln Futura was in 1955 speciaal ontworpen voor de Chicago Motor Show door de Ford motor Company en heeft ongeveer 250.000 dollar gekost. In 1959 werd de oorspronkelijk ijsblauwe auto knalrood gespoten en gebruikt in de film It started with a kiss. Daarna belandde de auto voor een paar jaar in een stalling. Omdat de auto toch niet meer gebruikt werd, mocht Barris de Futura voor slechts één dollar overnemen van Ford. Barris maakte de auto zwart met oranje strepen. Verder is de auto voorzien van een dubbele vliegtuigcockpit, grote vinnen op de achterzijde en een ‘naverbrander’, voor grote vlammen bij het accelereren. Verder werd de Batmobiel voorzien van hypermoderne snufjes als een Batphone en een Batcomputer. De auto werd gebruikt in de Batman televisieserie van 1966 tot het voorjaar van 1968. In totaal werden er in deze periode 120 afleveringen gemaakt. Na de serie besloot Barris de auto te houden en ‘nooit meer weg te doen’.


Eind 2012 besloot de inmiddels 88 jaar oude Barris om de auto toch aan te bieden aan veilinghuis Barret-Jackson. De auto werd verkocht voor 4,6 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) aan de Amerikaanse zakenman en Batman-fan Rick Champagne.

Bronnen

- Trouw.nl

- Batmobile History

- Nationaal Archief

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.