Geen afbeelding beschikbaar

Oudste attractiepark ter wereld

De Efteling bestaat inmiddels al meer dan zestig jaar, maar het oudste attractiepark ter wereld is het Deense park ´Bakken´ en dateert uit 1583.


Attractiepark Bakken, voluit ´Dyrehavsbakken´ bestaat nog steeds en ligt in het bosgebied Dyrehaven vlakbij Kopenhagen. De geschiedenis van het park gaat terug tot 1583, toen Kirsten Piil een natuurlijke bron ontdekte in het bosgebied Dyrehaven. Het frisse en schone water van de bron had een grote aantrekkingskracht op de lokale bevolking, door het tekort aan schoon water in de stad. Het water uit de stad stond ook wel bekend als ´Eel soep´, vernoemd naar de vieze smaak van het troebele water. Daarnaast geloofde men dat het zuivere water uit de bron genezende eigenschappen zou hebben, vooral tijdens Midzomernacht.


Bronwater


Mensen uit alle lagen van de samenleving reisden af naar de bron, op zoek naar een remedie voor hun kwalen. Ondernemers deden er hun voordeel mee en openden kraampjes bij de bron om eten en keramieken kannen te verkopen. Zij maakten de mensen wijs dat de kannen de genezende werking van het bronwater zouden versterken. Al het mislukte aardewerk mocht tegen een kleine vergoeding kapotgeschoten worden. Op die manier ontstonden er langzamerhand ook vormen van vermaak.


Dierenpark


Vanaf 1669 werd Dyrehaven beheerd door de Deense koning Frederik III. Hij sloot het bos voor het publiek om er vervolgens een koninklijk jachtgebied van te maken. Hierdoor kreeg het bos de naam ´Jaegersborg Dyrehave´, oftewel Jachtslot Dyrehave. Frederik liet een klein dierenpark in zijn gebied aanleggen voor jachtdoeleinden. Toen zijn zoon Christiaan V het koningschap in 1670 overnam, breidde hij het park aanzienlijk uit en liet hij extra jachtwild overbrengen. Hij was tijdens een bezoek aan koning Lodewijk XIV namelijk geïnspireerd geraakt door de Franse manier van jagen, namelijk te paard met hulp van honden en drijvers.


Openstelling


Onder koning Frederik V werd het Deense bosgebied in 1756 weer opengesteld voor het publiek. Tijdens Midzomernacht festiviteiten in Dyrehaven zorgden koorddansers, berentemmers en troubadours voor veel amusement. De groeiende reputatie van het gebied trok kunstenaars en entertainers uit heel Europa aan. In het begin van de 19e eeuw werd Bakken steeds toegankelijker voor bezoekers door de aanleg van betere wegen en het gebruik van het eerste Deense stoomschip in 1820, die tussen Langelinie en Bellevue voer. In 1864 liep er bovendien een treinspoor naar het park. Nieuwe restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en het amusement groeide door de komst van een vlooiencircus, een stoomcarrousel, een dans theater en het pantomime. Daarnaast deden aan het einde van de 19e eeuw in Bakken ook het cabaret en de zogenaamde freakshows hun intrede.


In de jaren ’30 van de 20e eeuw werden de eerste achtbanen in gebruik genomen, de zeer populaire ´Rutschebanen´. Clowns, live muziek en de meer extreme menselijke kanonskogels maakten van Bakken een zeer gevarieerd amusementspark.


Al gaat de geschiedenis van Bakken wat verder terug dan de Efteling, behoren ze beiden tegenwoordig tot attractieparken van wereldformaat. De basisschoolleerlingen die woensdag vastzaten in de Efteling hadden volgens de begeleiders niets gemerkt van de problemen en werden na drie kwartier al opgehaald met vervangend vervoer. 

Bronnen

 

- Rtl.nl, ‘Busje kwam niet: schoolreisje (...)’, 29-5-2013.

- Bakken.dk, ‘The history of Bakken’.

 

Afbeeldingen

- Flickr,com, ‘Dyrehavsbakken’. 

- Wikimedia Commons, ‘Dyrehavsbakken in 1800’.

 

Leestip

 

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Attractieparken/Pretparken
Attractieparken/Pretparken

€ 10.95

 

 

Landen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt