Oudste flessenpost ter wereld gevonden

De Schotse kapitein Andrew Leaper is erin geslaagd het wereldrecord van de oudste flessenpost te verbreken. In zijn visnetten trof hij een oude wijnfles aan, met daarin een boodschap die al ruim 98 jaar op zee heeft gedobberd. De flessenpost maakte ooit onderdeel uit van een grootschalig experiment in 1914 om de onderstromen van de zeeën rondom Schotland te bestuderen.

Met zijn ontdekking verbeterde Leaper het oude wereldrecord flessenpost met maar liefst vijf jaar. Dat stond namelijk op naam van Mark Anderson, die in 2006 een boodschap uit 1914 ontdekte die 92 jaar en 229 dagen op zee had doorgebracht. Opmerkelijk genoeg is Anderson een goede vriend van Leaper en deden beide mannen hun vondst met hetzelfde vaartuig, de vissersboot ‘Copious’. “Het is alsof we twee keer de loterij hebben gewonnen”, zo stelt Leaper.

De Schotse visser trof de flessenpost aan voor de oostkust van de Shetland eilanden. “Toen we de netten binnenhaalden zag ik de hals uitsteken en greep ik de fles snel vast, voordat hij weer terug in zee verdween”, zo legt Leaper uit. “Het was erg opwindend om te zien dat het om een boodschap in een fles ging en ik kon niet wachten om hem open te maken”. De enige persoon aan boord die niet stond te springen was Anderson: “Mijn maat is zeer teleurgesteld dat ik zijn record heb verbroken”, aldus Leaper.

De fles die Leaper heeft gevonden maakte aan het begin van de 20e eeuw onderdeel uit van een experiment van de Schotse wetenschapper C.H. Brown. Op 10 juni 1914 liet hij in opdracht van de Schotse visserijraad een verzameling van 1.890 verzwaarde flessen te water. Iedere fles bevatte een briefje waarop een beloning van een sixpence werd beloofd aan de vinder van het glaswerk. Op deze manier hoopte Brown meer te weten te komen over de onderstromen in de Schotse zeeën.

Of Brown ooit veel aan het experiment heeft gehad valt overigens te betwijfelen, want tot op heden – bijna een eeuw later – zijn slechts 315 van de 1.890 flessen teruggevonden. Leaper is in ieder geval heel blij met het record, dat hem een plek in het boek Guinness World Records heeft opgeleverd. De gevonden fles is inmiddels gedoneerd aan het Shetland Museum.

Lees in dit artikel meer over de opmerkelijke geschiedenis van de flessenpost.

Bron: BBC News

Rubrieken: 

Landen: 

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.