Geen afbeelding beschikbaar

Over het IJ festival

Langs de oevers van het IJ is dit jaar voor de 19e keer het IJ festival. Elf dagen staat Amsterdam in het teken van theater en muziek. Het IJ is nu een rivier, maar was eerst een zeearm.

Het was oorspronkelijk een baai van de Zuiderzee. Daar was ook de haven van Amsterdam. Aan de monding van de Amstel, tussen de Dam en het IJ was de oudste haven van Amsterdam. Langs het Damrak en de Warmoesstraat gingen steeds meer kooplieden wonen die een grote rol speelden in de ontwikkeling van de haven en handel van de hoofdstad. In de 17e eeuw kwamen eilanden in het IJ, die plaats boden voor havenactiviteiten. Het waren de Westelijke eilanden en de Oostelijke eilanden. De haven van Amsterdam was dus met de Noordzee verbonden via de Zuiderzee. Maar die begon steeds meer te verzanden.

Verbinding met zee

Een betere verbinding was nodig. In 1825 werd het Noordhollands Kanaal gegraven op initiatief van Koning Willem I, die van Amsterdam naar Den Helder liep. Maar pas toen in 1876 het Noordzeekanaal werd geopend, kwam er een goede rechtstreekse verbinding met de Noordzee en begon een bloeiperiode van de Amsterdamse haven. Kort daarna werden nieuwe havens, het Oostelijk havengebied, aangelegd in het IJ. Van de 15e tot de 19e eeuw was Amsterdam de belangrijkste haven van Holland. Daarna ging de functie over naar Rotterdam. De haven van Amsterdam is bereikbaar via de IJgeul, voor de kust van IJmuiden.

Over het IJ Festival

Aan het IJ is de komende dagen dus het Over het IJ Festival. Het festival bestaat sinds 1992 en wordt ieder jaar georganiseerd op de voormalige NDSM-werf en in de wijken van Amsterdam-Noord. Sinds 1992 heeft het festival zich ontwikkeld tot een zomerfestival met landelijk allure. In 1997 ging de organisatie van Over het IJ Festival over van stichting Y-podia naar stichting IJ Producties. Het festival ontvangt een subsidie van de Gemeente Amsterdam en een jaarlijkse bijdrage van het Stadsdeel Amsterdam-Noord.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.