Geen afbeelding beschikbaar

Overlijden schilder Jan van Eyck

Jan van Eyck kan gezien worden als de uitvinder van de olieverfkunst. Hij is een van de grootste Vlaamse schilders uit de 15e eeuw en stierf op 9 juli 1441.


Jan van Eyck was een Vlaamse kunstschilder en vertegenwoordiger van de Vlaamse primitieven. Dat was een groep kunstenaars uit de Lage Landen in het begin van de 15e en begin 16e eeuw. De voornaamste steden waar zij werkzaam waren, waren Brugge en Gent. Verondersteld wordt dat Van Eyck in 1390 in Maaseik werd geboren. De precieze plaats en datum zijn echter onbekend. Wel is bekend dat hij stierf op 9 juli 1441 te Brugge. In 1422 was hij hoogstwaarschijnlijk een gerespecteerd kunstenaar.


In dienst van Jan van Beieren


Al in 1422 werd hij ‘meester’ genoemd en werkte met een assistent als hofschilder in dienst van Jan van Beieren, graaf van Holland, in Den Haag. Het verhaal gaat dat de graaf hem ontdekte in Luik. HIn 1423 kreeg hij een tweede assistent en bovendien een vast salaris dat hij tot aan de dood van de graaf ontving.









Titel: Glans en glorie van de Grote Kerk- Het interieur van de Alkmaarse Sint Laurens
Auteur: J. Drewes
ISBN: 9065501487
Uitgever: Verloren
Prijs: €26,-

   



 


Hofschilder Filips de Goede & Lam Gods


Daarna trok hij naar Brugge. Vanaf 19 april was Van Eyck hofschilder in opdracht van Filips de Goede. In die tijd reisde hij veel. Sommige bronnen kaarten zelfs een reis naar Jeruzalem aan. Zijn bekendste werk is het retabel het Lam Gods. Sinds 1432 is het Lam, of zoals het voluit heet, ‘de aanbidding van het lam’, te bewonderen in de stadskathedraal in Gent, voorheen de Sint Jan, en alweer eeuwen lang tot de Sint Baafs omgedoopt.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.