Geen afbeelding beschikbaar

Papoea-Nieuw-Guinea wordt onafhankelijk van Australië

Op 16 september 1975 wordt Papoea-Nieuw-Guinea onafhankelijk van Australië. Het land kent een lange en ingewikkelde koloniale geschiedenis. Het werd onderverdeeld over verschillende landen en viel uiteindelijk in de handen van Australië.

Kolonisatie van Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea werd in 1526 ontdekt door de Portugezen, maar pas in de tweede helft van de 19e eeuw echt gekoloniseerd. Duitsers en Nederlanders waren begonnen met het bouwen van kleine nederzettingen en ook Engeland was geïnteresseerd. In 1824 besloten Nederland en Engeland om het gebied te verdelen. Een jaar later werd het Nederlandse gedeelte van Papoea-Nieuw-Guinea onderdeel van Nederlands-Indië. In 1884 werd het oostelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea daadwerkelijk verdeeld, waarbij de Duitsers de noordkust kregen en de Engelsen de zuidkust. In 1962 kwam het Nederlandse gebied onder de soevereiniteit van Indonesië.

Papoea-Nieuw-Guinea wordt onafhankelijk

In 1912 werd het Duitse en Engelse deel van het land overgedragen aan Australië. Acht jaar later gaf de Volkenbond Australië het mandaat over Papoea-Nieuw-Guinea. In de Tweede Wereldoorlog vielen de Japanners het eiland binnen en bezetten de westkust, ook probeerden ze het noorden in handen te krijgen. Hier waren de gehele oorlog gevechten. Na de oorlog werd Papoea-Nieuw-Guinea weer onderdeel van Australië. In 1973 kreeg het oostelijke deel intern zelfbestuur en op 16 september 1975 werd Papoea-Nieuw-Guinea onafhankelijk. Deze dag is sindsdien een nationale feestdag op het eiland. De relatie met Australië is na de onafhankelijkheid goed gebleven, aangezien het land Papoea-Nieuw-Guinea in grote mate ondersteunt en de bemoeienis van Australië met het eiland is nog steeds groot is.

Bronnen

-        Beleven.org, Onafhankelijkheidsdag  (16-09-2013)

-        Veteranen-online.nl, Nieuw-Guinea

-        Pacificislandtravel.nl, Papoea-Nieuw-Guinea algemene informatie   

    

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, SingSing Wabag Enga  (augustus 2008)

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.