Geen afbeelding beschikbaar

Paraguay wordt onafhankelijk

Paraguay is geschorst als lid van het handelsverbond Mercosur en meerdere landen hebben hun ambassadeurs uit Paraguay teruggeroepen. Dit naar aanleiding van het afzetten van de Paraguayaanse president Fernando Lugo. Paraguay was één van de eerste Zuid-Amerikaanse landen die onafhankelijk werd, toen de Paraguayanen in 1811 de laatste Spaanse gouverneur verdreven.

In 1536 stichtten de Spanjaarden Buenos Aires, de tegenwoordige hoofdstad van Argentinië. De inheemse indianen voelden zich bedreigd door de aanwezigheid van de Spanjaarden en verdreven de kolonisten vijf jaar later. Deze vluchtten naar het noorden, waar zij de stad Asunción stichtten. Deze kolonie lag op de route tussen de Atlantische Oceaan en de weg die leidde naar het Andes gebergte, dat rijk was aan grondstoffen. Ook werd de stad van belang voor de Jezuïtische missionarissen, die haar als uitvalsbasis gebruikten om de inheemse bevolking te bekeren tot het christendom.

Rivaliteit met Buenos Aires

In 1580 herbouwden een aantal bewoners van Asunción Buenos Aires. Deze stad werd in 1776 werd benoemd tot hoofdstad van de Spaanse provincie La Plata. Buenos Aires groeide uit tot een belangrijk handelscentrum en overschaduwde Asunción uiteindelijk, wat voor jaloezie zorgde bij de bewoners van Asunción. Toen de bewoners van Buenos Aires in 1810 in opstand kwamen tegen de Spaanse overheid, weigerden de mensen van Asunción mee te werken. Ze wilden wel onafhankelijk zijn van Spanje, maar niet onder het leiderschap van Buenos Aires.

Onafhankelijkheid

Buenos Aires stichtte de onafhankelijke staat Argentinië en probeerde Asunción en de omliggende omgeving te veroveren, dat nog steeds onder de Spaanse heerschappij viel. De inwoners van Asunción waren echter zeer vijandig jegens de Argentijnen en vochten gedreven terug. Een Argentijnse aanval werd afgeslagen door Asunción, onder leiding van de Spaanse gouverneur Bernardo de Velasco. Maar de gouverneur vertrouwde zijn eigen leger niet, omdat veel mensen uit Asunción openlijk spraken over onafhankelijkheid. Hij stuurde daarom zijn leger naar huis zonder betaling. De woedende mensen van Asunción zetten hem om deze reden af en stichtten op 15 mei 1811 de onafhankelijke staat Paraguay. Deze naam komt uit de inheemse indianentaal, maar de exacte betekenis is onbekend.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.