Geen afbeelding beschikbaar

Pedofilie bij de oude Grieken

De Vereniging Martijn is vanochtend door de rechtbank verboden. Volgens de rechtbank creëert de organisatie een subcultuur waarin seksuele handelingen met kinderen als acceptabel gelden. Bij de oude Grieken vormde die situatie de hoofdcultuur. Het was voor hen niet alleen geaccepteerd, maar zelfs eervol om als volwassen man een relatie te hebben met een jonge jongen.

In de Griekse stadstaten in de 5e eeuw voor Christus waren vrouwen ondergeschikt aan mannen. In de Griekse literatuur werden mannen omschreven als de belangrijkste mensen en aan vrouwen werden alleen huiselijke taken toebedeeld. Een onderdeel van de Griekse mannenverheerlijking was homoseksualiteit, dat in de Griekse oudheid sociaal geaccepteerd werd. Ook de relatie tussen volwassen mannen en minderjarige jongens werd gezien als acceptabel en zelfs eervol. De verhouding tussen een volwassen man en een mannelijk kind noemde men pederastie (Grieks voor ‘jongensliefde’).

Kreta

Pederastie vond haar oorsprong op het Griekse eiland Kreta, waar het beoefend werd als inwijdingsritueel. Als een volwassen man op een jongetje viel, ontvoerde hij hem in overeenstemming met de vader, en nam hij hem mee naar het platteland. Daar overlaadde de man het jongetje met geschenken en gingen ze samen jagen. Omdat de jongen na dit ritueel officieel volwassen was, kreeg hij de titel kleinos (Grieks voor ‘glorieus’) en mocht hij het gewaad dragen dat volwassenen droegen. Als de jongen tevreden was met zijn volwassen minnaar, vormden de twee dan voortaan publiekelijk een stel.

Functie pederastie

Beoefenaars van pederastie hadden seks met jongens en dit was sociaal acceptabel. De relatie tussen man en jongen bestond echter niet alleen uit seks. De volwassen man had een verantwoordelijkheid tegenover het jongetje om hem te onderwijzen. Het was bijvoorbeeld de plicht van een pederast om zijn jonge minnaar de krijgskunst aan te leren. Vaders vonden niet elke man geschikt om die functie te vervullen voor hun zoontjes. Daarom stuurden ze vaak slaven met hun zoon mee om ze te beschermen tegen de avances van ongewenste mannen.

Seks met kinderen is in de moderne maatschappij niet langer sociaal geaccepteerd. De Vereniging Martijn was opgericht om de pedofielen in Nederland te vertegenwoordigen. De rechtbank in Assen heeft de vereniging echter vanochtend verboden, omdat Martijn pedofilie zou verheerlijken en zelfs aanmoedigen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.