Phantom of the Opera gaat in première

Op 9 oktober 1986 gaat de musical The Phantom of the Opera in de Her Majesty’s Theatre in London in première. De musical is gebaseerd op de Franse roman van Gaston Leroux die begin 20e eeuw wordt gepubliceerd. Het verhaal kwam aanvankelijk in stripvorm uit, waarna het tot een roman gebundeld werd. The Phantom of the Opera werd echter pas een kleine eeuw later populair toen de musical verscheen.

Roman

Van 23 september 1909 tot en met 8 januari 1910 publiceerde de Franse krant Le Gaulois een serie verhalen geschreven door Gaston Leroux. Deze serie vormde het verhaal van The Phantom of the Opera ofwel in het Nederlands Het Spook van de Opera. Na publicatie in de krant werd het verhaal als roman op de markt gebracht. Het boek was destijds geen groot succes maar daar zou later verandering in komen.

Succesvolle musical

In 1925 werd de roman voor het eerst verfilmd. In de jaren ’80 nam de populariteit van het boek van Leroux enorm toe en ging het behoren tot de Franse klassiekers. Zodoende besloten Andrew Lloyd Webber, Charles Hart en Richard Stilgoe een musical van het oorspronkelijke verhaal te maken. Op 9 oktober 1986 ging de musical in première in Her Masjesty’s Theatre in London. Op 26 januari 1988 stond de musical ook in Broadway voor het eerst op de planken in het Majestic Theatre. In Engeland is het een van de langslopende musicals ooit en in de Verenigde Staten bereikte de musical op 9 januari 2006 een record van de langslopende musical in de VS ooit met 7.486 voorstellingen.

Nederlandse productie en vervolg

Ook in Nederland is de musical te zien geweest. Van 1993 tot 1996 was Het Spook van de Opera te zien in het VBS theater in Scheveningen. Er zijn nu plannen voor een nieuwe reeks voorstellingen. In 2004 kwam er een film uit gebaseerd op de musical versie van het verhaal.

In maart 2010 kwam er een vervolg op The Phantom of the Opera, namelijk Love Never Dies. Andrew Lloyd Webber had ook in deze musical een groot aandeel qua muziek. De voorstelling ging in 2010 in het Adelphi Theater in London in première.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-       http://inmozartsfootsteps.com, <a href="http://inmozartsfootsteps.com/2587/a-short-history-of-the-phantom-of-the... Short History of “The Phantom of the Opera”  </a>(18-10-2012)</p>
<p>-       Wikipedia.org, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Phantom_of_the_Opera_%28musical%29">The Phantom of the Opera  (2-10-2013)</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-         Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Upiorwoperze_TSteciuk.jpg?uselang... Phantom of the Opera</a>  (30-10-2008)</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.