Geen afbeelding beschikbaar

Piet Römer overleden

“De Cock. Met C-O-C-K!” Acteur Piet Römer, vooral bekend door zijn rol als inspecteur De Cock uit de televisieserie Baantjer is afgelopen nacht op 83-jarige leeftijd overleden in zijn slaap. Dat maakte de NTR vandaag bekend. Piet Römer werd geboren op 2 april 1928 in Amsterdam.

Piet en zijn tweelingbroer Paul werden op 2 april 1928 geboren in Amsterdam. Toen Piet veertien jaar oud was, ging hij van school om te werken als kolenboer. Na een tijdje vatte hij het ambitieuze plan om naast zijn werk ook de toneelschool te gaan volgen. Al na drie maanden stopte hij echter met de opleiding. Hij wist vanaf dat moment echter wel zeker dat hij een carrière als acteur ambieerde. In 1952 kreeg hij zijn eerste toneelrol bij theatergezelschap “De Witte Vogel”. Sinds 1956 speelde Römer in verschillende televisieseries, films en theaterproducties.

In de jaren zestig werd hij beroemd door rollen die hij speelde in Stiefbeen en zoon en ’t schaep met de 5 pooten. Van 1969 tot 1971 hield hij zich meer bezig met zijn zangcarrière en had hij hits als We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Niewaar?, Het Zal Je Kind Maar Wezen en Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan met Adèle Bloemendaal en Leen Jongwaard. In 1971 werd hij zelfs onderscheiden voor zijn rol in Bloesem en seringen brengt herinneringen. Vervolgens werkte hij als freelanceacteur.

De bekendste rollen van Piet Römer waren die van hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas en als inspecteur Jurriaan de Cock in de televisieserie Baantjer. Hij speelde de rol van 1995 tot 2006. Römer was de enige Nederlander die drie keer de Gouden televisier-Ring in ontvangst mocht nemen.

Rubrieken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!