Geen afbeelding beschikbaar

Pim Fortuyn geweigerd bij de CPN

Pim Fortuyn is geweigerd bij de Communistische Partij Nederland (CPN). Begin jaren ‘70 vroeg hij zijn lidmaatschap aan, wat werd afgewezen. Dit blijkt uit een brief die opgenomen is in een biografie van Fortuyn, die morgen gepubliceerd wordt.

Journalist Leonard Ornstein dook voor het schrijven van zijn biografie over Pim Fortuyn de archieven in. Hij ontdekte de brief uit oktober 1972 waarin staat dat Fortuyn geen lidmaatschap krijgt, omdat hij hoorde bij de groep rondom de Groningse hoogleraar Harmsen. Deze hoogleraar had de CPN namelijk de rug toegekeerd, nadat hij de misdaden van Stalin onder het voetlicht had gebracht. Onder de leden van de CPN werd Harmsen vervolgens de ‘NAVO-professor’ genoemd.

Het was al bekend dat Pim Fortuyn sympathieën had voor de CPN. Zelf ontkende hij overigens in een interview uit 1993 ooit lidmaatschap te hebben aangevraagd. “'Ik kom uit een liberaal katholiek milieu en op mij hebben dat soort bewegingen nooit enige vat gehad”, zei Fortuyn. De gevonden brief bewijst het tegendeel.

Biograaf Ornstein verklaart dat Fortuyn lid wilde worden omdat de partij populair was. “De CPN speelde een voorhoederol, zoals later de PvdA. Daar gingen veel mensen heen die later prominent zouden worden”, aldus Ornstein.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.