Planeet ontdekt, of niet?

Over hoe een Franse wiskundige zich vergist in het bestaan van een nieuwe planeet, maar hoe deze niet-bestaande plek  jaren later wel een grote rol in Star Trek krijgt. 

De vondst van Neptunus

In 1846 voorspelt de Franse wiskundige Urbain Jean Joseph Le Verrier de locatie van een toen nieuwe planeet: Neptunus. In december 1859 vindt de Fransman opnieuw een planeet, die hij Vulcan noemt. Hij baseert zijn bewering op onregelmatigheden in de baan van Mercurius. Die konden alleen maar ontstaan door een planeet tussen Mercurius en Venus in.

Thuisplaneet van Spock

Le Verrier kan het bestaan van Vulcan nooit bevestigen, maar sterft in de zekerheid dat de planeet bestaat. De onregelmatigheden in de baan van Mercurius worden uiteindelijk door de relativiteitstheorie van Einstein verklaard: de zwaartekracht van de zon beinvloedt de baan van Mercurius. Vulcan wordt uiteindelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw door Gene Roddenberry gebruikt in de serie Star Trek als thuisplaneet van Spock.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Meer weten

Meer lezen over: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!