Library of Congress, Col. Sherrell, Supt. Of (…) (10-7-2013)

Politieagent meet badpakken in Washington D.C.

Tegenwoordig liggen mensen bijna naakt op het strand, maar in de jaren ’20 was dat nog heel anders. In 1922 golden in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. strenge regels voor zwemkleding. Het badpak mocht niet meer dan 15 centimeter boven de knie komen. Politieagent Bill Norton controleert of deze vrouwen zich netjes aan de regels houden, maar de foto laat meer zien dan alleen dat.


Zwemmen was in de Verenigde Staten aan het begin van de 20e eeuw verbonden aan strikte gedragsregels. Tot ongeveer 1920 moesten mannen en vrouwen gescheiden zwemmen. Meestal gebruikten vrouwen een speciale kar die hen aan het zicht onttrok om bij het water te komen, waarna zij zo discreet mogelijk het water in konden gaan.


Regels voor badkleding


Aan het einde van de jaren ’20 werden de gewoontes iets minder streng. Mannen en vrouwen mochten gezamenlijk zwemmen en ook de badkleding mocht een stuk korter zijn. Voor veel vrouwen ging dat niet ver genoeg en zij verschenen met een ‘kort’ badpak op het strand. Het was voor opzichter Clarence O. Sherrill, verantwoordelijk voor publieke gebouwen en de openbare ruimte in Washington D.C., genoeg reden om een regel in te stellen voor badkleding. Vrouwen mochten geen kleding dragen die meer dan 6 inch, ongeveer 15 centimeter, boven de knie uitkwamen.


Tidal Basin in Washington D.C.


Op bovenstaande foto, gemaakt op 30 juni 1922, is te zien hoe politieagent Bill Norton met een meetlint de zwemkleding van vrouwen controleerde op lengte. Het was niet ongebruikelijk dat er speciaal ter controle van de kleding een politieagent of een strandwacht rondliep bij publieke zwemplekken. De vrouwen staan op het strand van het Tidal Basin in Washington D.C., een kunstmatig meer dat nog altijd wordt gebruikt om overtollig water uit de nabijgelegen rivier de ruimte te geven. Op de achtergrond is het Washington Monument duidelijk te zien. Hoewel er in de jaren ’20 en ’30 gescheiden stranden waren langs het meer, zijn op de foto toch ook duidelijk een aantal jongens te zien. Het is niet duidelijk of kinderen wel op elk strand mochten komen of dat zij uit nieuwsgierigheid zijn komen kijken. De jongens hielden zich op de foto in ieder geval netjes aan de kledingvoorschriften, want pas vanaf de jaren ’30 mochten mannen met ontbloot bovenlijf zwemmen.


 Uitgeverij VerlorenLeestip:


Koninginnen aan de Noordzee. Scheveningen, Oostende en de opkomst van de badcultuur rond 1900
Redactie: Ben de Pater en Tom Sintobin
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087043520
Winkelprijs: €29,–


Bestel Koninginnen aan de Noordzee

Bronnen


 


Afbeelding


-          Library of Congress, Col. Sherrell, Supt. Of (…) (10-7-2013)

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.