Power dressing van Margaret Thatcher

“If you want something said, ask a man. If you want something done, ask a woman.” Aldus Margaret Thatcher. In september dit jaar worden er door veilinghuis Christie’s twee jurken geveild van de langst zittende Britse premier (1979-1990). De Iron Lady was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij en de eerste en tot op heden enige vrouwelijk premier van het Verenigd Koninkrijk.

Margaret Hilda Roberts werd geboren op 13 oktober 1925 in Grantham. Ze begon haar schooltijd op een openbare school, maar won een beurs voor de  Kesteven and Grantham Girls' School, een privé instelling. Hier werd ze in het laatste jaar van het middelbare onderwijs was ze zelfs de beste van haar klas. Ze wilde scheikunde gaan studeren en diende een verzoek tot toelating bij Oxford University in. Ze werd in eerste instantie afgewezen maar nadat een andere kandidaat zich terugtrok, mocht ze in 1943 toch beginnen aan de studie. Vier jaar later studeerde ze af op het gebied van röntgenstraling, met Nobelprijswinnares Dorothy Hodgkin als begeleider.

Politieke carrière

Na haar afstuderen vertrok Margaret naar Essex, waar ze lid werd van de Conservative Association. Een oude studievriend van haar was een vriend van de voorzitter van de Dartford Conservative Association in Kent en attendeerde Margaret erop dat ze daar kandidaten voor het Britse Lagerhuis zochten.  De leden van de Association waren bij een eerste ontmoeting zo van Margaret onder de indruk dat ze haar prompt op de lijst van mogelijk kandidaten zetten. In 1951 werd ze formeel als kandidaat geselecteerd. Bij een feestje van de partij om dit te vieren, ontmoette ze haar toekomstige man, de rijke,  gescheiden zakenman Denis Thatcher. Ze trouwden nog datzelfde jaar, waarnaar Thatcher de Lagerhuiscampagne voor zijn vrouw betaalde. In 1959 trad ze toe tot het Lagerhuis, als eerste vrouw ooit. Van 1970 tot 1974 was ze minister van Onderwijs en Wetenschap en in 1979 won ze de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Parels en hoed

De partij had nu een vrouwelijke leider, die goed wist wat ze wilde. Enkele partij prominenten waren er echter van overtuigd dat er wel wat aan Margaret moest veranderen, wilden ze de landelijke verkiezing winnen. Ze kreeg spraakles om haar enigszins bulderende stemgeluid te verbeteren en haar adviseurs vonden ook dat de parelketting en hoed die ze regelmatig droeg, moesten verdwijnen. De hoed ging, maar de parels bleven. Margaret weigerde ze af te doen omdat ze een cadeau van haar man waren geweest, ter gelegenheid van de geboorte van hun tweeling in 1953.

Power dressing

De parels zouden, in combinatie met keurige mantelpakjes, uitgroeien tot het handelsmerk van de premier, wat ook wel ‘power dressing’ werd genoemd. Verder had Margaret altijd haar geliefde zwarte handtasje van het merk Asprey bij zich. De binnenkant van haar tas was naar eigen zeggen de enige veilige plek in Downing Street. De tas werd een aantal jaar geleden voor 25.000 pond geveild bij Christie’s, dus dat belooft veel goeds voor de jurken die nu te koop zijn.

Eerste vrouwelijke premier

In 1979 won de Conservatieve partij de verkeizingen en werd Margaret Thatcher de eerste vrouwelijke premier van het Engeland. Sinds 1988 is ze ook de langst zittende Britse premier sinds de Earl of Liverpool die in 1827 aftrad. Toen Thatcher premier werd, stond het land er slecht voor door inflatie en een verouderde industrie. Margaret Thatcher kon aantreden als premier omdat ze op het juiste moment met een oplossing kwam voor de British disease. Ze won drie opeenvolgende algemene verkiezingen, waarvan twee met grote meerderheid. Geen enkele andere Britse partijleider heeft dat succes kunnen evenaren. Ze heeft geschiedenis geschreven door haar manier van regeren op politiek en economisch gebied, het thatcherisme. De bijnaam Iron Lady kreeg ze van de Russen. Het was niet als compliment bedoeld, maar Thatcher vatte het wel zo op. Ze beëindigde haar bewind zelf toen in 1990 in Groot-Brittannië rellen uitbraken toen zij inkomensonafhankelijke belasting wilde invoeren, de zogenaamde poll taks. Het leidde tot haar aftreden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!