Hendrik Verwoerd

Premier Hendrik Verwoerd vermoord

Op 6 september 1966 wordt premier van Zuid-Afrika Hendrik Verwoerd vermoord door Dimitri Tsafendas tijdens een parlementszitting. Hij kwam aan de macht in Zuid-Afrika in 1958 en werd wereldwijd bekend door zijn grote afkeer van gekleurde landgenoten.

Verwoerd staat bekend als de architect van de Apartheid. Hendrik Frensch Verwoerd werd geboren op 8 september 1901 te Amsterdam. Al op tweejarige leeftijd emigreerde Verwoerd met zijn ouders naar Zuid-Afrika, waar hij opgroeide. Hij studeerde psychologie aan de universiteit van Stellenbosch waar hij in 1927 bovendien promoveerde. In 1937 werd hij hoofdredacteur bij de Afrikaanse krant Die Transvaler, een krant die verbonden was met de politieke Nasionale Party.

Toetreding tot de politiek

Gedurende zijn werk bij de krant Die Transvaler kwam Verwoerd in aanraking met de politiek. In deze periode vormde hij sterke antisemitische gevoelens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Verwoerd openlijk uit voor zijn Pro-Duitse voorkeur en zijn Anti-Britse voorkeur. Toen de Nasionale Party in 1948 de verkiezingen won, trad Verwoerd toe tot de politieke arena als senator. In 1950 werd hij minister van Naturellen Zaken, waarbij Verwoerd zich bezig ging houden met Apartheidswetten. In 1958 werd hij de nieuwe premier van Zuid-Afrika.

Architect van de Apartheid

Verwoerd staat bekend als de architect van de Apartheid. Hij is mede verantwoordelijk voor het feit dat het bekendste Nederlandse woord ter wereld het woord ‘Apartheid’ is. Hij ontnam kleurlingen het stemrecht en hij introduceerde de Bantoestans, thuislanden. Dit waren speciale gebieden in Zuid-Afrika waar kleurlingen zich moesten huisvesten. Het was volgens Verwoerd de bedoeling dat in verloop van tijd de kleurlingen een zelfbestuur zouden krijgen. Ondertussen waren alle partijen van kleurlingen verboden. In 1961 kreeg Verwoerd het voor elkaar om via een referendum van Zuid-Afrika een republiek te maken, waarna hij deze ontkoppelde van de Britse Gemenebest.

Aanslagen

Met het invoeren van de Apartheid maakte Verwoerd ook diverse vijanden. Op 16 april 1960 ontsnapte hij aan een aanslag uitgevoerd door David Pratt. Zes jaar later, op 6 september 1966, was Verwoerd minder gelukkig. Tijdens een parlementszitting werd hij in zijn nek en borst gestoken door Dimitri Tsafendas. Bij aankomst in het ziekenhuis was Verwoerd al overleden. Hij liet zijn vrouw (Elisabeth Schoombee) en hun zeven kinderen achter.

Leestip:

Hendrik VerwoerdBlanke broeders – zwarte vreemden – De Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de apartheid in Zuid-Afrika 1948-1972
Auteur: Erica Meijers
ISBN: 9789087040376
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €39,–

Bestel Blanke broeders - zwarte vreemden

Bronnen

-          Britannica.com, Hendrik Frensch Verwoerd

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, South Africa National Party (...)

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.