PREVIEW: De tragiek van Sisi en Lady Di. Wat hadden zij gemeen?

Diana Spencer en Sisi zijn allebei hun mediacarrière begonnen als sprookjesfiguren. Ze verschenen uit het niets maar kregen door hun huwelijk met een rijke kroonprins/keizer meteen een prominente positie in de media. Door een vergelijking te maken hoopt Marlite Halberstma erachter te komen wat de jonge keizerin van Oostenrijk-Hongarije zo ongelukkig maakte.

Door Marlite Halbersma

Sisi, geboren in 1837 in het Beierse Possenhofen, was sinds haar huwelijk met keizer Frans Jozef in 1853 al heel lang de lieveling van de media. Men beschouwde haar als een van de mooiste vrouwen van haar tijd. Haar populariteit nam in de loop der jaren niet af, al klonk er in het parlement kritiek op haar veelvuldige afwezigheid aan het hof, haar geringe inzet voor de gemeenschap en de enorme sommen die zij uitgaf.

Door de afstand van meer dan een eeuw en het ontbreken van betrouwbare bronnen is het niet zo gemakkelijk om vast te stellen wat er precies met Sisi aan de hand was. Haar leven lijkt oppervlakkig gezien wel wat op dat van Lady Diana, Princess of Wales (1961-1997): heel jong getrouwd, geen gelukkige familieachtergrond met gescheiden levende ouders, weinig intellectuele bagage, problemen met de schoonfamilie, eetstoornissen, achtervolgd door de media vanwege haar unieke schoonheid en gestorven door geweld/een ongeluk.

De hele tragedie van Keizerin Elisabeth en Lady Di lees je in het komende nummer van Geschiedenis Magazine dat omstreeks 24 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee?

Profiteer vóór maandag 13 augustus 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee                                                                                                       Geef Geschiedenis Magazine cadeau

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.