Geen afbeelding beschikbaar

Prins Claus wordt Nederlander

Den Haag  1965 – Hij bezat de Duitse nationaliteit, had gediend in de Duitse Wehrmacht en was lid van de Hitlerjugend geweest. Pas na een uitgebreid onderzoek naar zijn verleden gaf de Tweede Kamer Klaus von Amsberg toestemming om te trouwen met kroonprinses Beatrix. Op 8 december 1965 werd ‘Prins Claus’ per Koninklijk Besluit genaturaliseerd tot Nederlander.

Klaus von Amsberg werd geboren op 6 september 1926 in het Duitse stadje Hitzacker. Op tweejarige leeftijd emigreerde het gezin Von Amsberg naar het Britse mandaatgebied Tanganyika, het voormalige Duits Oost-Afrika. Terwijl zijn vader daar werkte als bedrijfsleider van een koffieplantage kreeg Klaus onder andere les op de Duitse kostschool. In 1938 keerde Klaus samen met zijn moeder definitief terug naar Duitsland, waar hij zijn opleiding vervolgde aan een internaat.

Duitsland raakte in die periode steeds meer in de ban van het nazisme en ook Klaus werd lid van de Hitlerjugend. In 1943 werd hij op zestienjarige leeftijd opgeroepen voor zijn dienst in het Duitse leger. Hij werkte onder andere op een vliegveld in Koningsbergen en bij een pantserdivisie in Italië, waar hij in mei 1945 krijgsgevangen werd genomen door de Amerikanen. Na de oorlog keerde Klaus terug naar een verdeeld Duitsland en kreeg hij een baan als ambtenaar op het West-Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op 31 december 1962 maakte Klaus op een oudejaarsfeestje voor het eerst kennis met de Nederlandse kroonprinses Beatrix. Drie jaar later werden de twee steeds vaker samen gezien en op 28 juni 1965 maakte het stel hun verloving bekend. Dit veroorzaakte nogal wat ophef, met name vanwege het verleden van de verloofde van Beatrix. Pas nadat historicus Loe de Jong had vastgesteld dat Klaus tijdens de Tweede Wereldoorlog geen enkele oorlogsmisdaad had begaan, gaf de Tweede Kamer toestemming voor het huwelijk.

Op 8 december 1965 werd Klaus von Amsberg per Koninklijk Besluit officieel genaturaliseerd tot Nederlander. Een paar maanden later veranderde hij zijn naam in ‘Claus van Amsberg’ en trad hij in het huwelijk met prinses Beatrix. Ondanks zijn omstreden verleden groeide Claus uiteindelijk uit tot een van de populairste leden van het Nederlandse koningshuis.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.