Geen afbeelding beschikbaar

Prinses Irene, Carlos Hugo en de aanspraak op de Spaanse troon

Zaterdag is prinses Caroline, de jongste dochter van prinses Irene, getrouwd met Albert Brenninkmeijer. Caroline is het vierde kind uit het huwelijk van Irene en de Spanjaard Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Het stel trouwde op 29 april 1964. Het huwelijk en met name Carlos’ aanspraak op de Spaanse troon zou voor veel ophef zorgen.

Prinses Irene was altijd al een liefhebster van Spanje. Ze studeerde Spaans in Utrecht, een studie die ze in 1964 op 23- jarige leeftijd afrondde. Hierna vertrok ze naar Madrid, op dat moment nog onder het bewind van Franco, volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) voor een vakantie. Tijdens een interview in de Spaanse hoofdstad wilde de prinses begrip kweken voor het beleid van Franco en gaf ze aan dat het met de sociale voorzieningen in Spanje helemaal zo slecht niet gesteld was. Het interview verscheen op 27 januari 1964 in de Telegraaf en leidde tot grote ophef in Nederland, dat overwegend negatief stond ten opzichte van het beleid van de Spaanse generaal. Vooral linkse partijen verweten Irene dat ze naïef was. Minister-president Marijnen keurde de uitspraken van de prinses sterk af.

Katholiek en huwelijk

De kritiek op de uitspraken van de prinses werden al snel overschaduwd door een andere ontwikkeling.  Een dag na het verschijnen van het interview werd namelijk bekend dat Irene zich had bekeerd tot het rooms-katholicisme. Er ontstond hierdoor grote paniek in de Nederlandse regering, want iedereen vroeg zich af of een katholiek wel troonopvolger mocht zijn. Het schandaal werd nog groter toen bekend werd dat Irene zich had verloofd met de Spaanse troonpretendent Carlos Hugo de Bourbon Parma, die banden had met Franco. Irene deed hierop afstand van haar aanspraak op de Nederlandse troon en trad op 29 april 1964zonder toestemming van de Staten-Generaal in het huwelijk met de Spanjaard. Haar ouders en zussen waren niet aanwezig bij de plechtigheid.

Spaanse troon

Carlos was al een omstreden figuur omdat hij aanspraak maakte op de Spaanse troon. Irene kreeg nu datzelfde imago doordat ze aangaf haar man te willen steunen in zijn politieke ambities. De aanspraak van Carlos op de troon kwam voort uit het al eeuwenlang voortdurende conflict om de Spaanse troon. Zo waren de afstammelingen van Karel III altijd heerser van Spanje geweest, maar de afstammelingen van Filips, de broer van Karel, maakten onder de naam ‘Carlisten’ ook aanspraak op de troon. Carlos behoorde tot de lijn van Carlisten en was vanaf 1975 de officiële pretendent. In 1979 gaf hij zijn aanspraken echter op, nadat Franco had besloten Juan Carlos, een afstammeling van Karel III, tot koning van Spanje te kronen. Ook in de liefde had hij weinig geluk. Irene en Carlos scheidden in 1981, zeven jaar na de geboorte van Caroline.

Huwelijk Caroline

In tegenstelling tot het huwelijk van haar ouders zorgt dat van Caroline niet voor ophef. Tien jaar gelden was er wel het gerucht dat ze een relatie had met Felipe, de zoon van koning Juan Carlos, maar dit werd ontkend door de prinses. Ze trouwt aanstaande zaterdag met Albert Brenninkmeijer, een telg uit de C&A familie. Het huwelijk zal plaatsvinden in Florence en vrijwel de gehele Nederlandse Koninklijke familie, inclusief koningin Beatrix, zal erbij aanwezig zijn. 

Bron: http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/1999-2000/De-zaak-Irene.html

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!