Bruiloft Juliana en Bernhard

Prinses Juliana trouwt met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld

Alle vorstelijke families rukken uit naar Den Haag en een gouden koets die door maar liefst acht paarden wordt getrokken rijdt door de stad. Overal in de Haagse straten staan juichende mensen: vandaag trouwt de toekomstige koningin Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

Juliana en Bernhard ontmoeten elkaar

Juliana en Bernhard ontmoetten elkaar in 1936 tijdens een skivakantie in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. De ontmoeting was niet geheel toevallig want Juliana’s moeder, koningin Wilhelmina, was op zoek naar een huwelijkspartner voor haar dochter. In deze context vond de ontmoeting tussen Juliana en Bernhard plaats. Nog datzelfde jaar verloofden zij zich.

Onrust in Nederland

Er ontstond veel ophef over de verloving die op 8 september 1936 officieel bekendgemaakt werd. De ophef ontstond niet zozeer om het feit dat Bernhard van Duitse afkomst was, maar wel omdat hij lid was van de Schutztaffel (SS): de militaire elite-eenheid van de Nazi’s. Ook had Bernhard persoonlijk briefcontact met Hitler. De Tweede Wereldoorlog was nog niet uitgebroken, maar deze feiten zorgden toch voor grote onrust. Maar het staatsburgerschap werd al snel geregeld en de banden tussen Bernhard en de nazi’s verbroken. Nog geen jaar na hun eerste ontmoeting trouwden Juliana en Bernhard.

Huwelijksreis

Het huwelijk met Bernhard werd door de verzuilde omroepen (NRCV, VARA, KRO en AVRO) in een 6 uur lange uitzending uitgezonden. Twee dagen later vertrokken Juliana en Bernhard op huwelijksreis. Ze hadden de bagage naar de verkeerde bestemming gestuurd om op die manier de media te slim af te zijn. Na de huwelijksreis van drie maanden kwamen de zojuist gehuwden op 7 april 1937 weer terug in Nederland.

Rubrieken: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.