schaduwkabinet 1971

Progressieve lijstverbinding in de verkiezingen van 1971

Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid en campagneleider Jesse Klaver moeten GroenLinks, de PvdA en D66 samen de ‘progressieve kern’ gaan vormen van een nieuw kabinet. Als dit plan doorgang vindt is dit niet de eerste keer dat die partijen samenwerken. In de verkiezingen van 1971 namen deze drie partijen ook deel in een lijstverbinding.

De PvdA, D66 en de PPR, die na 1989 opging in GroenLinks, vormden voor deze verkiezingen een ‘schaduwkabinet’ onder leiding van PvdA-voorman Joop den Uyl. Een schaduwkabinet is een groep politici die samen een alternatieve regering vormen, met als doel om na verkiezingen zelf op deze manier een kabinet te gaan vormen.

Het samenwerkingsverbond behaalde bij de verkiezingen van 1971 wel een substantiële zeteltoename, maar werd uiteindelijk buiten de regering gehouden. In 1972 volgden er echter opnieuw Tweede Kamerverkiezingen, waarna de PPR, D66 en de PvdA wel een meerderheid kregen en vijf jaar lang het kabinet-Den Uyl vormden.

Op de foto is een deel van het schaduwkabinet te zien. Op de achterste rij aan de linkerkant staat PPR-oprichter Jaqcues Aarden, minister van Binnenlandse Zaken in het schaduwkabinet. Naast hem staat Bas de Gaaij Fortman, Tweede Kamerlid namens de PPR en minister van Ontwikkelingssamenwerking. Naast De Gaaij Forman staat Joop den Uyl, PvdA-leider en minister-president.  Zittend rechts vooraan vinden we Hans van Mierlo, leider van D66 en minister van Grondwetszaken.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.