Geen afbeelding beschikbaar

Racistische moord in Nederland

Nico Bodemeijer is overleden. Hij was de man die de 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer in 1983 doodstak. AT5 bericht dat het om zelfmoord gaat. Bodemijer was zestien jaar en skinhead toen hij het misdrijf pleegde. Een grote schok ging door Nederland. Het misdrijf werd gezien als de eerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog.

‘100% White’ stond er getatoeëerd op de arm van Nico Bodemijer. Op zaterdag 20 augustus 1983 begaf deze skinhead zich met vrienden in een shoarmatent in de Damstraat. ‘Vuile Turk!’ riepen ze tegen de man achter de toonbank en ze brachten de Hitlergroet. Op dat moment was ook de 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer aanwezig. Hij wilde de skinheads passeren, maar er ontstond een woordenwisseling. ‘Ik steek je verrot’, dreigde één van de skinheads agressief. Kerwin kreeg vervolgens een mes in zich gestoken.

Hulp?

Kerwin rende naar de Dam. Hij liep naar een taxi, terwijl er veel bloed uit hem liep. Kerwin klampte zich vast aan de taxi-chauffeur, hij kon niet meer op zijn benen staan. De chauffeur liet hem zakken en Kerwin lag in een drijfnatte goot. Toch probeerde Kerwin in de auto te kruipen. Dit beviel de taxi-chauffeur niet, hij wilde namelijk geen ‘rotzooi’ in zijn auto. Samen met een voorbijganger tilde de chauffeur de jongen weer uit de auto. Een tweede taxichauffeur zag het voorval. Deze chauffeur weigerde ook, maar belde wel een ambulance. Na twintig minuten arriveerden de ziekenbroeders. Ze vonden een zwaargewonde jongen, die kampte met veel bloedverlies. Het bleek te laat, Kerwin overleed die nacht in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Schok

Het misdrijf deed in het land een grote schok voelen. ‘Wat is er gebeurt met ons tolerante landje?’, vroegen velen zich af. De demonstratie ter nagedachtenis van Kerwin trok duizenden mensen. Popzanger Frank Boeijen schreef er een lied over, genaamd Zwart Wit en burgemeester van Tijn hield toespraken waarin hij zich sterk keerde tegen discriminatie. Als concrete reactie, werd er het Meldpunt Racisme geopend en later een racismebestrijdingbureau. Of racisme daadwerkelijk het motief van de moord was, is veel over te doen geweest. De rechter besloot van niet, omdat Nico Bodemijer leed aan een ontwikkelingsstoornis. Voor velen leek het echter onwaarschijnlijk dat racistische ideeën geen rol zouden hebben gespeeld.

Nasleep

Elk jaar, op 26 augustus, vindt er in Amsterdam een herdenking plaats met een tocht van de Dam naar het Vondelpark. Middels monumenten, herdenkingen en andere activiteiten trachtte men het drama te verwerken en racisme te bestrijden. Nico Bodemeijer kwam in 1988 alweer vrij, maar werd een jaar later voor een ander misdrijf wederom vijf jaar vastgezet. Hij werd na zijn vrijlating lid van de Centrum Democraten, de politieke partij van Hans Janmaat. Deze partij richtte zich op het stoppen van de multiculturele samenleving en kenmerkte zich door leuzen als ‘vol is vol’ en ‘oost west, thuis best’. Nico Bodemeijer overleed vorige week en werd 44 jaar.

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.