Reis mee naar Nederlands New York

In New York is het bijna niet voor te stellen dat deze miljoenenstad in de 17e eeuw is begonnen met het dorpsachtige Nieuw-Amsterdam. Toch zijn er op Manhattan nog sporen van de Nederlandse kolonie te vinden. En buiten New York is er zelfs nog verrassend veel dat herinnert aan de Nederlandse tijd!

Historizon organiseert met Mariska Hammerstein en Anco Nanninga een reis langs Nederlandse sporen in New York en de Hudson Valley.

We lopen langs Battery Park, waar ooit Fort Amsterdam stond, en door het oude Nederlandse stratenplan van Lower Manhattan. We bezoeken op Staten Island het Voorlezers House, het oudste schoolgebouw van Amerika. Daar beleven we ook iets van de oude kolonie tijdens een lunch met 17e-eeuwse gerechten. We gaan naar Brooklyn, waar midden tussen de moderne bebouwing nog een boerenwoning met erf uit Nederlandse tijd ligt.

Philipsburg Manor molenaar IMG_1643

Per touringcar reizen we door de Hudson Valley langs boerderijen, herbergen en huizen die nog stammen uit de Nederlandse kolonie of de periode erna. We zien ook de woningen van twee Amerikaanse presidenten met Nederlandse roots: F.D. Roosevelt en Martin Van Buren.

IMG_1597Kunst en natuur worden uiteraard ook niet vergeten. We maken kennis met de schilders van de Hudson River School en het landschap waardoor zij zich lieten inspireren: per schip gaan we de rivier de Hudson over en we maken een wandeling door de Catskill Mountains.

Door onze selectie van de meest interessante rondleidingen, anekdotes en feiten, krijgt u een heel gevarieerd beeld van het leven van de Nieuw Nederlanders. Want hoe zat het met de kerk, de school, het sociale leven, de handel? Wat aten en dronken ze? En hoe was het contact met de oorspronkelijke bewoners, de diverse indianenvolken van de Hudson Valley? En met de tot slaaf gemaakte Afrikanen? U gaat het allemaal horen, zien en proeven tijdens deze 15-daagse reis.

 

Kijk op de website van Historizon voor het complete programma.

Landen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.