Geen afbeelding beschikbaar

Republikeinse partij

Vandaag heeft Romney ook de tweede voorverkiezing gewonnen: hij is bijna verzekerd van een nominatie als Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinse partij doet beroep op een conservatief programma en keert zich tegen het progressieve beleid van de huidige Democratische president Obama. Aanhangers van de Republikeinse partij verenigden zich voor het eerst op 20 maart 1854.

Anti-slavernij

De Republikeinse partij werd in 1854 opgericht om een tegenwicht te bieden aan de uitbreiding van de slavernij. In die periode werden er namelijk steeds meer anti-slavernij overeenkomsten teniet gedaan ten behoeve van economische belangen. De Republikeinse partij kreeg snel een grote aanhang in het meer progressieve noorden, maar in het zuiden bleven de conservatieve democraten populair. Het Republikeinse progressieve beleid uitte zich voornamelijk in het feit dat het anti-slavernij was, pro-industrieel en het proces tegenging dat de rijken al het goede land opkochten en de armere boeren zich tevreden moesten stellen met het goedkope en slechte land.

Abraham Lincoln

Met de inauguratie van Abraham Lincoln kwamen de Republikeinen op 4 maart 1860 voor het eerst aan de macht. De Republikeinse partij werd vanaf het presidentschap van Lincoln één van de twee grootste partijen. Lincoln werd tweemaal tot president gekozen en voerde een anti-slavernij beleid. De Zuidelijke staten die het niet eens met Republikeinse Lincoln waren kwamen in opstand, met als gevolg de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Verlies van het progressieve karakter

De Republikeinen verloren hun progressieve karakter in de aanloop naar de wereldoorlogen. De Republikeinen stonden voor het beschermen van de Amerikaanse markt en een isolationistisch politiek programma. De Democraten wilden juist zowel economisch als politiek dichter tot Europa komen. In 1964 werd de breuk nog duidelijker toen de democraten de greep op het ‘witte’ zuiden van Amerika verloren. De Democratische burgerrechtbeweging en het streven naar afschaffing van de discriminatie tegen de zwarte bevolking viel verre van goed.Het zuiden ging dan ook langzaam maar zeker over tot de steeds conservatiever wordende Republikeinen. Hiermee ontstonden uiteindelijk de politieke verhoudingen die de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag kenmerken.

Landen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!