Roze zaterdag homobeweging

Roze zaterdag

De stad is gehuld in de kleur roze, de regenboog vlag wappert op veel plaatsen in de wind en mensen uit het hele land vieren Roze Zaterdag, de Nederlandse variant van de Amerikaanse Gay Pride. Het evenement is in de jaren ’70 tot stand gekomen.

“Groningen mag zich in 2011 Roze Stad noemen. Dit betekent dat Groningen in 2011 de Roze Zaterdag zal organiseren en het hele jaar als Roze Stad activiteiten kan programmeren. Het bestuur van de stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft dit vandaag bekend gemaakt”, zo luidde het persbericht van juni 2009.

Harvey Milk en de strijd voor homorechten

Op 25 juni braken in New York in 1969 rellen uit toen de politie de Stonewall Inn, een homobar, was binnengevallen. Deze Stonewall rellen wakkerden een georganiseerde strijd aan voor de rechten van homoseksuelen. In de jaren ’60 werd San Francisco overstroomd door hippies. Dit was de voorloper voor een nieuwe stroming: een groep mensen die opkwam voor de homorechten. Harvey Milk was een voorloper in deze strijd. Hij was het eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurder in de VS. Hij werd in 1977 lid van de gemeenteraad van San Francisco. Uiteindelijk werd hij doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid: Dan White.

Homodemonstratie Binnenhof

De eerste homodemonstratie in Nederland werd gehouden op 21 januari 1969 op het Binnenhof.  In een wetsvoorstel werd de leeftijdsgrens voor homoseks op 21 gesteld, in plaats van de grens van 16 jaar die in die tijd gangbaar was voor hetero’s. Op 25 juni 1977 vond wederom een demonstratie plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische alliantie. De directe aanleiding voor de demonstratie was de anti homo campagne die gehouden werd in 1977 van de Amerikaanse zangeres Anita Bryant. Zij was ervan overtuigd dat homoseksualiteit een zonde was. Op de demonstratie kwamen 2000 man af. Sinds 1979 wordt Roze zaterdag ook daadwerkelijk onder deze naam gehouden.

Roze zaterdag

In Nederland en Vlaanderen wordt jaarlijks op de laatste zaterdag van juni Roze zaterdag georganiseerd, ieder jaar in een andere stad. Omdat in Groningen op die datum altijd de Motorrace TT Assen is, vond het evenement in 2011 op 2 juli plaats. Dat jaar werd Groningen uitverkoren tot roze stad. Het is de politieke variant van de Amsterdamse Gay Pride en een equivalent van  de Amerikaanse Gay Pride. Bij Roze zaterdag is een evenement, themadag, demonstratie, parade en feest. Er zijn optredens, feesten en een informatiemarkt. Op het festival spreken bekende Nederlanders die homo en hetero zijn de toeschouwers toe. Het evenement duurt van 1 tot 3 juli.

Afbeeldingen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.