Geen afbeelding beschikbaar

Saddam Hoessein wordt opgehangen

Bagdad 2006 - Hij zag zichzelf als de heldhaftige opvolger van de legendarische Saladin. De invasie van het Amerikaanse leger kan hij echter niet weerstaan. De eens zo machtige dictator wordt in 2003 gevonden in een kruipruimte onder een boerderij. Het volk juicht en zijn standbeelden en posters worden overal verwijderd. Na een juridisch proces wordt Saddam Hoessein op 30 december 2006 opgehangen in een Iraakse legerbasis te Bagdad.

Saddam Hoessein werd in het arme dorp Al-Auja te Irak geboren. Zijn officiële geboortedatum is 28 april 1937, maar vanwege de primitieve bevolkingsadministratie van die tijd is het mogelijk een andere datum. Er zijn berichten dat Saddam ernstig mishandeld werd door zijn stiefvader. Zijn eigen vader had het gezin reeds voor zijn geboorte verlaten.

Vanwege de toestanden in zijn familie vluchtte hij naar Bagdad om bij zijn zwaar religieuze oom Kharailla Tulfah in te trekken. De radicale denkbeelden van zijn oom hebben Saddam Hoessein sterk beïnvloed. Een andere inspiratiebron voor Saddam was het panarabisme van Gamal Abdel Nasser in Egypte. In 1957 werd Saddam daarom lid van de Arabisch socialistische Ba’ath partij. In 1963 grepen de leiders van de Ba’ath partij de macht. Hoessein werkte zichzelf omhoog tot een prominente plek binnen de partij.

Na jarenlang aanzien te hebben verworven binnen de Ba‘ath partij verkreeg Hoessein uiteindelijk het presidentschap na het aftreden van Ahmad Hassan al-Bakr in 1979. Één van de beruchtste episodes van Hoessein’s regeerperiode was de genocidale campagne tegen de Koerden (1986-1989). Ook staat Hoessein bekend om zijn keiharde repressieve beleid, niet voor niets zag hij Stalin als grote voorbeeld.

Saddam Hoessein wordt verantwoordelijk gehouden voor vele oorlogsmisdaden en het vermoorden van miljoenen mensen. Talloze gevangenen werden gemarteld en zelfs vergast. Irak kende onder zijn bewind terreurnetwerken van informanten om ‘landverraders’ op te sporen. Het land kreeg ook te maken met de zelfverheerlijking van Sadam. Het land kwam vol te staan met standbeelden van hem en zijn gezicht lachte het volk toe vanaf prenten op staatsgebouwen, vliegvelden, scholen en straatpleinen. Hij zag zichzelf graag als de opvolger van Saladin, de ‘Arabische held’ uit de Middeleeuwen die de kruisvaarders versloeg.

In 2003 vond de controversiële invasie van Irak plaats. De regering van de Verenigde Staten wees op het gevaar van massavernietigingswapens en het niet toelaten van wapeninspecteurs. Het regime van Sadam Hoessein werd omver geworpen na een kortstondige maar bloedige oorlog. Saddam Hoessein werd gevonden in een kruipruimte nabij Tikrit. Op 30 december 2006 werd Sadam Hoessein opgehangen. De beelden van de executie werden direct over de hele wereld verzonden en leidden tot veel commotie.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.