Executie van samenzweerders tegen Lincoln

Samenzweerders van de moord op Abraham Lincoln

Op 14 april 1865 vermoordde acteur John Wilkes Booth de Amerikaanse president Abraham Lincoln tijdens een voorstelling in Ford’s Theatre in Washington D.C. Booth werd na een lange klopjacht gedood, maar er konden ook vier andere samenzweerders opgepakt worden. Ze werden veroordeeld tot de doodstraf en op 7 juli 1865 opgehangen op de binnenplaats van een gevangenis.


De Amerikaanse Burgeroorlog was op 9 april 1865 met de overgave van het grootste leger van de Zuidelijke staten onder leiding van generaal Robert E. Lee al beslist, maar de indertijd bekende acteur John Wilkes Booth maakte plannen om de Geconfedereerde Staten van Amerika nog een laatste strohalm te bieden.


Samenzwering tegen Lincoln, Seward en Johnson


Booth bedacht een plan om de president van de Noordelijke staten, Abraham Lincoln, te vermoorden. Met zijn handlangers Lewis Powell, David Herold en George Atzerodt vergaderde hij meerdere malen in het pension van Mary Surratt. Hierin werd tevens besloten dat Powell en Herold de ‘Secretary of State’ William Seward moesten vermoorden in zijn huis en Atzerodt kreeg de opdracht om vice-president Andrew Johnson te doden. Booth was de enige die slaagde in zijn opzet. Hij schoot Lincoln in het theater van korte afstand door het hoofd. William Seward overleefde enkele messteken van Powell en Herold, maar overleefde de aanslag. Atzerodt deinsde voor zijn aanval op Johnson op het laatste moment terug wegens angst en vluchtte.


 



Leestips-Boek



Lincoln (ebook)Lincoln (ebook)


€ 9.99



 




 


Veroordeling van de samenzweerders


Het duurde twaalf dagen voordat Booth gevonden en gedood werd in een schuur in Virginia. David Herold, die Booth tijdens zijn vluchtpoging had bijgestaan, gaf zich wel vrijwillig over toen de schuur was omsingeld. Mary Surratt en Lewis Powell werden op 17 april opgepakt in het pension en George Atzerodt werd op 20 april gevangen genomen.


Doodstraf


De vier samenzweerders werden door een militaire rechtbank veroordeeld tot de doodstraf. Op de foto is te zien hoe Surratt, Powell, Herold en Atzerodt zijn opgehangen. Bijna 1000 mensen, waaronder vele zwarte soldaten, waren getuige van hun dood in de Old Arsenal Penitentiary in Washington. Het vonnis werd voltrokken op een snikhete 7 juli 1865. De paraplu’s die op de foto te zien zijn waren dan ook niet voor de regen, maar dienden als zonwering. De doodstraf van Mary Surratt was overigens bijzonder, omdat het de eerste keer was dat een vrouw die straf kreeg.

Bronnen


Afbeelding


[Public Domain] Wikimedia Commons, Execution Lincoln assassins (3-7-2013)


 


Leestips-Boek



Lincoln (ebook)Lincoln (ebook)


€ 9.99



 


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.