samuel Colt

Samuel Colt maakt de eerste revolver voor massaproductie

Op  5 maart 1836 maakte de Amerikaanse uitvinder Samuel Colt de eerste revolver voor de massaproductie: de .34-kaliber. Tijdens de Mexicaanse Oorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog werd deze revolver in grote aantallen gebruikt. Colt stierf in 1862 als een rijk man.

Begin leven Samuel Colt

Colt werd geboren op 19 juli 1814 in Hartford, Connecticut. Op jonge leeftijd werkte hij op een boerderij waar hij veel over mechanica leerde. Op zijn zestiende ging hij naar de Amherst Academie in Massachusetts voor de studie scheepvaart. Colt werd door kwajongensstreken van school gestuurd.

Zijn vader besloot hem om hem een kans te geven om de stuurmanskunst in de praktijk te leren en stuurde hem naar zee aan boord van de Corvo. Dit schip maakte een reis van bijna een jaar. Colt was gefascineerd door de mechanica van het roer van het schip. Door de draaiende beweging van het roer raakte hij geïnspireerd en maakte hij een houten prototype van de revolver met een draaiende kogelkamer.

Eerste revolver voor massaproductie

Na de terugkeer van zijn reis op zee verbeterde hij zijn idee voor de revolver. Hij wordt vaak niet zozeer gezien als een uitvinder, maar meer als een verbeteraar. Hij maakte namelijk een verbeterde versie van het vuurwapen dat door de Britse Elisha Collier is uitgevonden.  

In oktober 1835 vergaarde Colt het Britse patent op zijn uitvinding en op 25 februari 1836 het Amerikaanse patent. Zijn revolver had een draaiende cilinder en was lichter en makkelijker laadbaar dan voorgaande versies. Bovendien kon met zijn revolver sneller achter elkaar worden geschoten. Zijn bedrijf Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company produceerde op 5 maart 1836 de eerste van deze revolver, de .34-kaliber. 

Succes revolver van Samuel Colt

In de eerste jaren nadat zijn revolver in productie ging, liep zijn zaak slecht. Het tij keerde pas in 1846. De Mexicaanse Oorlog was in aantocht (1846-1848) waardoor de Amerikaanse regering besloot een bestelling te plaatsen bij Colt van maar liefst 1.000 wapens.     

In 1855 openende hij in Hardford de grootste private fabriek die wapens produceerde. Tegen 1856 werden hier 150 wapens per dag geproduceerd.

Colt was succesvol in het promoten van zijn zaak. Tegen de tijd dat de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitbrak was zijn revolver een van de bekendste vuurwapens ter wereld. Tijdens deze oorlog werkten in zijn fabriek maar liefst 1000 werknemers. Colt was inmiddels één van de rijkste mannen in Amerika dankzij zijn wapenfabriek.

Dood van Samuel Colt

De druk van het leveren van wapens aan de troepen eiste zijn tol: op slechts 47-jarige leeftijd stierf Colt in zijn huis op 10 januari 1862. Zijn nalatenschap was miljoenen waard. Tijdens zijn leven had zijn fabriek maar liefst ruim 400.000 wapens geproduceerd. Na zijn dood ging zijn hele nalatenschap naar zijn weduwe Elizabeth.

De wapenfabriek bestaat nog steeds, maar is niet meer in handen van de familie Colt. De huidige naam is Colt’s Manufacturing Company en heeft tot op heden meer dan 30 miljoen wapens geproduceerd.

Bronnen:

-    Brittannica.com, Samuel Colt

-    History.com, Samuel Colt

Afbeelding:

-    Wikimedia, Samuel Colt 1857

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!