Geen afbeelding beschikbaar

Schaakkampioen Garri Kasparov

Aanstaande zaterdag woont de Russische grootmeester Garri Kasparov het Tata Steel Chess Tournament bij in Wijk aan Zee. De voormalig wereldkampioen is tegenwoordig politiek activist en een belangrijke tegenstander van president Poetin van Rusland.


Begin leven Kasparov


Garri Kasparov (zijn voornaam wordt ook wel gespeld als ‘Gary’ of ‘Garry’) werd op 13 april 1963 in Baku, Azerbeidzjan, geboren. Azerbeidzjan maakte destijds deel uit van de Sovjet Unie. Al op vijfjarige leeftijd brengt zijn vader hem de regels van het schaakspel bij. Op twaalfjarige leeftijd behaalt hij zijn eerste schaakmijlpaal: in dat jaar weet hij namelijk het Sovjet Junior Kampioenschap te winnen.


Schaak carrière


De term grootmeester kreeg Kasparov al op zeventienjarige leeftijd toegekend, na het winnen van het wereldkampioenschap voor junioren. In 1984 mocht Kasparov de regerend wereldkampioen Anatoli Karpov uitdagen. Dit resulteerde in de langste en bekendste wedstrijd uit de schaakgeschiedenis. De wedstrijd werd na vijf maanden en 48 wedstrijden door de internationale schaakbond, de FIDE, afgebroken. In 1985 speelden de twee opnieuw tegen elkaar. Kasparov won en werd op tweeëntwintigjarige leeftijd op dat moment de jongste wereldkampioen schaken ooit (een record dat twaalf jaar later verbroken werd door Vladimir Kramnik).


In januari 1986 werd hij vervolgens nummer één op de wereldranglijst, een positie die hij wist te behouden tot aan zijn pensioen in 2005. In 2002 richtte Kasparov de Kasparov Chess Foundation op in New York City. Het doel van deze instelling is om schaken een onderdeel te maken van het leersysteem.Leestips-Boeken 
Titel: Straffen in de Middeleeuwen - Over schaken, dammen, dobbelen en kaarten
Redactie: W.S. van Egmond en M. Mostert
ISBN: 906550642X
Uitgever: Verloren
Prijs: € 21,-


 


 Politieke carrière 


In 2006 begon hij na het beëindigen van zijn schaak carrière aan zijn politieke carrière. In mei dat jaar richtte Kasparov met een aantal anderen een organisatie op die zich sterk maakt voor het behoud van mensenrechten, die onder leiding van Vladimir Poetin juist steeds minder nageleefd werden. Van dit United Civil Front werd hij in 2006 voorzitter. Bovendien is hij één van de oprichters van een politiek front, Drugaya Russia of The Other Russia, dat bestaat uit meerdere partijen en gericht is tegen Poetin.


In 2007 werd Kasparov meerdere keren opgepakt vanwege betogingen tegen de regering. The Other Russia koos hem als presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2008. Eind 2007 trok hij zich echter terug uit de verkiezingsrace, naar eigen zeggen omdat hij werd tegengewerkt door de regering. In 2010 zette hij een anti-Poetincampagne online op die weinig steun kreeg. Vervolgens organiseerde Kasparov een mars die op 4 februari 2012 werd gelopen door de straten van Moskou. Tienduizenden mensen liepen in deze mars mee en riepen dat Rusland beter af was zonder Poetin. Dit had echter geen invloed op de verkiezingsuitslag die volgens Kasparov allang vast stond.


Hoewel hij al jaren niet zonder bodyguard de straat op kan geeft hij zijn strijd tegen het regime van Poetin niet op. Eind 2013 riep hij nog onze koning en premier Rutte via Twitter op om de Olympische Spelen in Sotsji te boycotten.


In het buitenland geeft hij regelmatig lezingen (onder meer over een boek dat hij geschreven heeft) en bezoekt hij schaakevenementen. Zo ook aanstaande zaterdag in Wijk aan Zee. Dit toernooi heeft hij zelf drie keer op zijn naam geschreven.


 

Bronnen:


-    Chessgames.com, Kasparov


-    Kasparov.com, Milestones


-    Tegenlicht, Garry Kasparov: schaakkampioen en Russische oppositieleider


 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.