Geen afbeelding beschikbaar

Scheiding van het eerste Hollywood-koppel: Fairbanks en Pickford

‘Het einde van de Duitssprekende Beckhams!’ zo schrijft Der Spiegel. De Duitse boulevardpers draait op volle toeren na het nieuws van de onverwachte breuk tussen Rafael en Sylvie van der Vaart. Het is echter niet de eerste keer dat een bekend showbizz huwelijk op de klippen loopt. Zelfs het eerste echte Hollywood-koppel, filmsterren Douglas Fairbanks en Mary Pickford, gingen na een droomhuwelijk van 16 jaar alsnog uit elkaar.

Douglas Fairbanks sr. (1883-1939) werd geboren op 23 mei 1883 in Denver, Colorado. Op 11 juni 1907 trad hij in het huwelijk met Anna Beth Sully, de dochter van een rijke industrieel, en twee jaar later kreeg het paar samen een zoon: Douglas Fairbanks jr. In 1915 verhuisde het hele gezin naar Hollywood, waar Fairbanks Sr. zijn doorbraak als filmacteur beleefde. Zo speelde hij onder meer in de stomme films ‘Intolerance’ (1916), ‘Wild and Woolly’ (1917) en ‘Reaching for the Moon’ (1917).

Mary Pickford

In 1916 kwam Fairbanks op een Hollywoodfeestje voor het eerst in contact met de populaire actrice Mary Pickford. Zij was op dat moment al enkele jaren getrouwd met de Ierse acteur Owen Moore, maar naar verluid was er geen sprake van een gelukkig huwelijk. Zo zou Mary een miskraam hebben gehad en stond Moore bekend als een agressieve alcoholist die het niet kon hebben dat zijn vrouw succesvoller was dan hij. Fairbanks realiseerde zich tegelijkertijd dat hij veel meer gemeen had met Pickford dan met zijn eigen vrouw Anna, en dus begonnen de twee al snel een affaire.

Huwelijk Fairbanks en Pickford

Na enkele jaren besloot Fairbanks dat hij genoeg had van de geheime relatie. In 1919 biechtte hij zijn affaire op aan zijn vrouw Anna en vroeg het echtpaar een scheiding aan. Vervolgens stelde de acteur zijn minnares Pickford voor de keuze: of ze verliet haar man, of hij maakte een einde aan hun relatie. Pickford besloot voor Fairbanks te kiezen en scheidde op 3 maart 1920 van Moore. Nog geen vier weken later, op 28 maart 1920, trouwden Fairbanks en Pickford. De Amerikaanse pers was dolenthousiast over het huwelijk, dat zij omschreven als een verbintenis tussen de ‘Everybody’s Hero’ en ‘America’s Sweetheart’.

Huwelijksreis bij Wilhelm I

Na de voltrekking van de ceremonie trok het ´eerste Hollywoodkoppel´ in juni 1920 naar Europa, waar ze een uitgebreide huwelijksreis maakten. Zo kocht Fairbanks volgens de New York Times in Zwitserland een ´snelle Italiaanse auto met chauffeur´, zodat deze het paar over heel het continent kon rijden. Het echtpaar bracht op deze manier onder meer een bezoek aan Parijs en aan de Duitse oud-keizer Wilhelm I. Daarnaast liet het kersverse echtpaar zich ook nog zien in Groot-Brittannië, waar ze volgens de pers ´belaagd´ werden door een toegestroomde menigte van 100.000 toeschouwers.

Eerste zwembad in Beverly Hills

Ook na hun terugkeer in de Verenigde Staten ontbrak het de twee acteurs aan niets. Zo namen Fairbanks en Pickford hun intrek in ´Pickfair´, een 22-kamers tellende villa met het allereerste zwembad van Beverly Hills. Na verloop van tijd begon het ´droomhuwelijk´ echter veel van zijn glans te verliezen. Zo had het acteurskoppel door hun drukke schema´s maar weinig tijd vrij voor elkaar en stonden ze bovendien voortdurend in de publiciteit. Met name Pickford had er moeite mee dat haar man vanwege zijn overzeese reizen vaak lange tijd van huis was.

Scheiding

Met de afnemende populariteit van de stomme films in de jaren ´30 raakten ook de carrières van de twee acteurs in het slop. Weliswaar had Fairbanks daardoor een minder drukke agenda gekregen, maar tot Pickford´s grote ongenoegen zag zij nog steeds maar weinig van haar man. Die bleek namelijk de voorkeur te geven aan het gezelschap van zijn nieuwe minnares, het Engelse model Sylvia Ashley. Toen deze affaire aan het licht kwam besloot Pickford op 10 januari 1936 een einde te maken aan haar huwelijk met Fairbanks.

‘Klein jongentje’

De breuk tussen het eerste echte Hollywood-koppel vormde een mooi onderwerp voor de roddelpers. Zo klaagde Pickford in een tijdschrift dat haar man in feite niets meer was dan ´een klein jongentje dat nooit volwassen geworden was´. Fairbanks had echter weinig tijd nodig om over de breuk heen te komen, want binnen enkele maanden was hij alweer getrouwd met Ashley. Pickford trad een jaar later ook voor de derde maal in het huwelijksbootje, dit keer met acteur Charles ‘Buddy’ Rogers.

Dat de roddelpers ook vandaag de dag nog geen genoegen kan krijgen van de problemen van showbizzkoppels, blijkt wel uit de berichtgeving rondom de breuk tussen Rafael en Sylvie van der Vaart. Met name de Duitse kranten staan er vol van, met koppen als ‘Huwelijk kapot’ en ‘Einde van het Droompaar!’.

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.