Geen afbeelding beschikbaar

Schilderij Van de Velde na eeuw weer te zien

Vanaf 12 juni is het schilderij Hollandse schepen op een kalme zee (1665) van Willem van de Velde jr. (1633-1707), in het Rijksmuseum zichtbaar voor het grote publiek. Het kunstwerk was tot voor kort in particulier bezit, maar het Rijksmuseum krijgt het exemplaar in langdurige bruikleen van de eigenaar. Daarmee is het schilderij voor het eerst sinds een eeuw weer te zien voor het publiek.

Willem van de Velde jr. was een schilder die zich net zoals zijn vader Willem van de Velde  specialiseerde in het schilderen van scheepsportretten en zeetaferelen. Hij ging in de leer bij zeeschilder Simon de Vlieger en werd al snel bekend om zijn realistische schilderstijl. Aanvankelijk schilderde Van de Velde jr. voornamelijk rustige zeegezichten, maar later in zijn carrière begon hij steeds meer portretten van oorlogsschepen te maken.

Hollandse schepen op een kalme zee staat bekend als een van de best bewaarde kunstwerken van de Leidense Van de Velde jr. Sinds de productie rond 1665 is het schilderij altijd in particulier bezit geweest, en het kunstwerk was al meer dan een eeuw niet meer voor publiek te zien. De huidige eigenaar, de Broere Foundation, heeft echter toegezegd om het kunstwerk uit te lenen aan het Rijksmuseum. Vanaf 12 juni is het pronkstuk te aanschouwen voor bezoekers in het Rijksmuseum Amsterdam.

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.