Da Vinci laatste avondmaal

Schilderijen van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci is het toonbeeld van de Italiaanse Renaissance. Hij was onder meer een uitvinder, wetenschapper en componist. Daarnaast was hij kunstenaar; een van de bekendste schilderijen van de wereld, de Mona Lisa, is van zijn hand. Ook schilderde hij het fresco van het Laatste Avondmaal en het schilderij Maagd op de rotsen.

Leonardo Da Vinci schilderde veel werken, maar maakte weinig van deze werken af. Ook vernietigde hij vaak werken die hij zelf niet goed genoeg vond. Hierdoor zijn er op dit moment nog maar zeventien schilderijen van hem overgebleven. Da Vinci gebruikte vaak innovatieve schildertechnieken en door zijn kennis van anatomie en biologie waren zijn schilderijen van hoge kwaliteit.

Maagd op de rotsen

DaVinci Maagd op de rotsen, links Londenversie, rechts Louvre Schilderijen van Da Vinci

Het schilderij Maagd op de rotsen, ook wel Madonna in de grot genoemd, is een afbeelding van de maagd Maria met Jezus, Johannes de Doper en de Aartsengel Uriël in een grot. Van dit schilderij zijn twee versies gemaakt. De eerste versie is geschilderd tussen 1483 en 1486 door Da Vinci zelf en is te bezichtigen in het Louvre. De tweede versie is geschilderd tussen 1491 en 1508 en hangt in de National Gallery in Londen. Beide schilderijen hebben vrijwel dezelfde compositie tegen dezelfde soort achtergrond, maar verschillen in details. De versie in het Louvre heeft kleinere figuren, fellere kleuren en is minder gedetailleerd.

Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal is een fresco geschilderd door Da Vinci tussen 1495 en 1498. Het fresco is te vinden in de Santa Maria delle Grazie, een dominicaner klooster in Milaan. Het is een afbeelding van de gebeurtenis uit de Bijbel en toont Jezus en zijn apostelen op het moment dat hij aangaf door één van hen verraden te worden. Da Vinci gebruikte een experimentele manier van schilderen: hij maakte het fresco op een droge muur en niet op nat gips. Kort nadat het fresco klaar was raakte het al in verval. Het is sindsdien meerdere malen gerestaureerd. Een tweede versie is te vinden in een abdij in het Belgische Tongerloo, gemaakt door een leerling van Da Vinci in 1507. Hier heeft Da Vinci zelf waarschijnlijk de gezichten van Jezus en Johannes geschilderd. Deze kopie is goed bewaard gebleven.

De Mona Lisa

Mona Lisa

De Mona Lisa is geschilderd door Da Vinci tussen 1503 en 1506. Op dit schilderij staat een vrouw afgebeeld met op de achtergrond een berglandschap. Deze vrouw is waarschijnlijk Lisa, de echtgenote van de zijdehandelaar Francesco del Giocondo. Het schilderij staat vooral bekend om de mysterieuze glimlach van de dame en is te bezichtigen in het Louvre in Parijs.

Tentoonstelling Da Vinci The Genius

Naast schilderijen vervaardigde Da Vinci een groot aantal schetsen en ontwerpen van machines - waaronder een vliegmachine en een tank - maar veel hiervan zijn nooit gebouwd. In de tentoonstelling Da Vinci The Genius kun je zowel de schilderijen als deze bijzondere uitvindingen zien.

Da Vinci The Genius is tot en met 6 januari 2014 in ons land te zien in het monumentale gebouw van Post Rotterdam (voor adresgegevens: zie onder). De tentoonstelling bleek uiterst succesvol in het buitenland, met al meer dan 4,5 miljoen bezoekers in o.a. Moskou en Sydney, en biedt dan ook het meest complete overzicht ooit van de Florentijse meester.

Bronnen

- kunst-en-cultuur.infonu.nl, Leonardo Da Vinci, kunstschilder

- en.wikipedia.org, Leonardo Da Vinci

Informatie

BEZOEKADRES

Post RotterdamCoolsingel 423011 AD ROTTERDAM

Voor meer informatie over de bereikbaarheid, klik hier.

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:30 uur.Da Vinci - The Genius is ook open op feestdagen.

Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

VOLG ONS OP FACEBOOK EN TWITTER!

Facebook: DavincithegeniusNLTwitter: @Expo_One_Go

ARRANGEMENTEN

Voor speciale arrangementen, kilik hier.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!