Schloss Rochlitz

Schloss Rochlitz

In het westen van de Duitse stad Rochlitz ligt het prachtige Schloss Rochlitz. Rochlitz ligt in het district Mittelsachsen dat onderdeel uitmaakt van de Duitse deelstaat Saksen. In de tweede helft van de 10e eeuw werd er op deze plek een burcht opgericht, die in 1143 door de markgraaf van Meißen uit is gebouwd tot een kastelencomplex.

Een burcht

Door archeologische vondsten wordt vermoed dat Schloss Rochlitz in de Slavische tijd het centrum van een gouw was. Onderdeel hiervan werd in de 10e eeuw gebruikt tijdens de bouw van de burcht als voorburcht. De eerste vermelding van de burcht in Rochlitz werd gedaan in een oorkonde waarin de opheffing van het bisdom Merseburg werd aangekondigd en nieuwe grenzen tussen bisdommen vastgesteld werden. Naar mate de jaren vorderden werd de burcht steeds belangrijker. Zo is het zelfs nog een tijd een rijksburcht geweest. Dit zorgde er ook voor dat de verschillende eigenaren de burcht uitbreidden . Sommige delen van die uitbreidingen nog terug te vinden zijn in het huidige Schloss Rochlitz.

Verbouwing tot kasteel en jachtslot

De burcht werd tot een kasteel verbouwd door markgraaf Willem I van Meißen aan het einde van de 14e eeuw. Hij liet gotische bouwwerken uitvoeren, onder andere de beide torens en een vorstenverblijf. In de tweede helft van de 15e eeuw werd het kasteel verder omgebouwd en versterkt. In de periode 1586 tot 1691, toen keurvorst Christiaan I van Saksen de bewoner was, werd het kasteel gebruikt als jachtslot. Daarnaast werd er een wijngaard aangelegd.

Schloss Rochlitz ten tijde van oorlog

Tijdens de Dertigjarige Oorlog en de Grote Noordse Oorlog is het kasteel meerdere malen belegerd en ingenomen door Zweedse troepen. Dit is te zien aan de kanonskogels in de muren. Door de schade die het kasteel tijdens deze oorlogen opliep, had het gebouw haar beste tijd als kasteel gehad. Schloss Rochlitz werd vanaf 1848gebruikt als wachtcommando van schutters en infanterie. In 1852 werd het gebruikt als rechtbank. En in 1961 werden er cellen gebouwd om het te gebruiken als gevangenis. In 1893 kwam er in het slotkapel een museum. Ten tijde van Hitlers regime werden er verschillende restauratiewerkzaamheden aan het kasteel uitgevoerd om het kasteel weer op de kaart te krijgen. In 1944-1945 werd het echter een stapelplaats voor kunst- en cultuurgoederen uit het staatsarchief van Dresden en een universiteitsbibliotheek van Leipzig. Van april tot juni 1945 werd Schloss Rochlitz een opvangkamp van het Amerikaanse leger voor krijgsgevangenen en functionarissen uit de NSDAP. Na de Russische overname werd Schloss Rochlitz gebruikt als ambtsgebouw van de Sovjet-Unie: Het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1948 werd tevens het museum in het kasteel weer heropend.

Bezoeken en ligging

Het kastelencomplex is zeer groot. Schloss Rochlitz ligt deels op de Nosswitzer Schlossberg in het westen die door een laatmiddeleeuwse gracht afgescheiden wordt van de Rochlitzer Schlossberg waar het eigenlijke kasteel staat, dat weer wordt afgescheiden door een gracht van het benedenslot met een voorburcht en een Sint-Petri-kerk. Het kasteel maakt onderdeel uit van de Kastelenroute Saksen. Neem een kijkje op www.schloesserland-sachsen.de voor meer informatie over deze kastelenroute.

Bronnen:

schloesserland-sachsen.de, ROCHLITZ CASTLE

wikipedia.nl, Schloss Rochlitz

en.wikipedia.org, Rochlitz Castle

Afbeelding:

commons.wikimedia.org, historic view from 1836 (historische Ansicht von 1836)

Partners: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!