Atje Keulen-Deelstra

Schrik van de Russinnen: Atje Keulen-Deelstra

De familie van Atje Keulen-Deelstra heeft bevestigd dat de oud-schaatsster op vrijdag 22 februari 2013 is overleden. Een dag eerder kreeg ze een herseninfarct, waardoor ze in coma raakte en naar het ziekenhuis werd overgebracht. Ze stond onder andere bekend als de ‘schaatsende boerin’ en had naast haar taken als huisvrouw een succesvolle internationale carrière als schaatsster.


Opvallend was dat Atje Keulen-Deelstra pas op latere leeftijd begon aan haar schaatscarrière. In 1962 trouwde ze met veehouder Jelle Keulen, met wie ze drie kinderen kreeg. Aanvankelijk vond de schaatsbond Keulen-Deelstra te oud om op topniveau aan toernooien deel te nemen. De visie van de schaatsbond veranderde toen ze in 1970 als 31-jarige huismoeder Nederlands allround kampioene werd. Keulen-Deelstra kreeg een plek in de kernploeg en behaalde vele prijzen. Zo won ze in 1970, 1972, 1973 en 1974 de wereldtitel ‘allroud kampioene’. Daarnaast was ze tot drie keer toe de beste allroundster van Europa en wist ze bij de Olympische Spelen in 1972 één zilveren en twee bronzen medailles in de wacht te slepen. Ze werd de schrik van de Russinnen, die tot dan toe het erepodium hadden gedomineerd.


Keulen-Deelstra liet gezin achter


Ondanks deze overtuigende internationale successen kreeg ze in haar leven te maken met de nodige kritiek. Niet iedereen was het ermee eens dat Keulen-Deelstra als huismoeder haar gezin achter liet om te gaan trainen en (internationale) toernooien te bezoeken. Ze ontving zelfs brieven van mensen die vonden dat ze haar taak als moeder en huisvrouw verwaarloosde. Zelf voelde ze zich gesteund door haar man, kinderen en de rest van haar familie.


Elfstedentocht


In 1974 stopte ze op 35-jarige leeftijd met haar professionele schaatscarrière. Ze was voldoende getraind om twee jaar later wederom met de Olympische Spelen mee te doen, maar ze wilde meer aandacht geven aan haar kinderen. Wel bleef ze de schaatsen onderbinden: ze reed nog drie keer de Elfstedentocht uit. Keulen-Deelstra was minder te spreken over de mentaliteit van de schaatssters die in haar voetsporen traden. Over Ireen Wüst was ze wel erg positief. Vijf dagen voor het overlijden van Keulen-Deelstra evenaarde Wüst het record van Keulen-Deelstra uit 1974. ‘Het is geweldig van Wüst’, zei ze daar vorige week over. Atje Keulen-Deelstra werd 74 jaar.

Bronnen


- De Volkskrant, Moeder huisvrouw, wereldkampioen (…), 25-02-2013


- Sports Reference, Atje Keulen-Deelstra (…)


 


Afbeelding


- Nationaal Archief, Nederlands Kampioenschap (…), 13-01-1973

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.