Sekshandleiding van 'Aristoteles'

Sekshandleiding van 'Aristoteles'

In een Schots veilinghuis zal deze maand een 18e-eeuwse versie van het boek ‘Compleat Master-Piece’ van ‘Aristoteles’ onder de hamer gaan. In de sekshandleiding komen onder meer de menselijke geslachtsorganen, de conceptie, de zwangerschap en de bevalling aan bod. Vanwege het expliciete taalgebruik was het boek twee eeuwen lang verboden in Engeland, hoewel de inhoud van het boek tegenwoordig eerder als humoristisch dan als schokkend beschouwd zou worden.


De eerste editie van het ‘Compleat Master-Piece’ verscheen rond 1760, maar werd vanwege het expliciete taalgebruik halverwege de 18e eeuw alweer verboden. Desalniettemin bleef het werk, dat toegeschreven werd aan de Griekse filosoof Aristoteles, ongekend populair. Het boek was in eerste instantie bedoeld als handleiding voor verloskundigen en jonge koppels, maar de uitgebreide verhandelingen over seks en geslachtsdelen zorgden ervoor dat het ‘meesterwerk’ een veel breder publiek bereikte.


Mannelijk instrument


Zo begon de auteur in zijn eerste hoofdstuk meteen met een uitgebreide beschrijving van het ‘mannelijk instrument’, ofwel de penis. “Moeder Natuur heeft het ding duidelijk in het zicht geplaatst (…) Het is langwerpig, rond, en aan de bovenzijde wat platter, en bestaat uit vlees, pezen, aderen, slagaderen en zenuwen. De natuur heeft het aanhangsel twee functies gegeven, te weten de evacuatie van urine en het overbrengen van het zaad naar de ‘Matrix’ [de moedervorm].


Buitenste schaamlippen


Het tweede hoofdstuk behandelt vervolgens de ‘geheime delen van de vrouw’, door de auteur ook wel omschreven als het ‘op één na nobelste wezen ter aarde [na de man]’. Het meest opmerkelijke onderdeel van dit hoofdstuk is de beschrijving van de buitenste schaamlippen, die omschreven worden als “de lippen van de grote opening, die zichtbaar zijn voor het oog, die begroeid zijn met haar en die bestaan uit een grote hoeveelheid sponzige huid, en die bedoeld zijn om de binnenste gedeelten te beschermen tegen de irritatie van ongelukjes van buitenaf”.


Copulatie


Een ander hoogtepunt van het ‘meesterwerk’ is ongetwijfeld de beschrijving van de copulatie, aangezien de auteur het noodzakelijk vond om hier wat tips te geven. Zo raadt hij aan om alle lelijke of misvormde lichaamsdelen van de partner met een doek te bedekken of in het duister te verhullen, om zo het genot te verhogen. Daarnaast moet de vrouw er alles aan doen om het hoogtepunt van de man zo lang mogelijk uit te stellen, aangezien verlangen een belangrijke factor is bij de verwekking van een kind.


Nestje der liefde


Tot slot is het ook nog van belang dat de man na zijn orgasme het ‘nestje der liefde’ niet te snel verlaat. Volgens de auteur is het zelfs het beste als hij wacht met het ‘terugtrekken’ van zijn geslachtsdeel totdat zij in slaap is gevallen, want anders koelt de baarmoeder te snel af. Overigens moet de man tijdens het wachten ook zijn uiterste best doen om niesbuien en hoestpartijen te voorkomen, omdat enige lichaamsbeweging in deze fase funest zou zijn voor een eventuele conceptie.


Veelgestelde vragen


Vaak werd de publicatie van de ’Compleat Master-Piece’ gecombineerd met een ander werk dat toegeschreven werd aan Aristoteles, getiteld ‘Problems of Aristoteles’. In deze vragenrubriek geeft de Griekse filosoof onder meer antwoord op gezondheidskwesties als: “Waarom zijn mannen met een lange penis minder vruchtbaar?” 1, “Waarom hebben oude mannen moeite met niesen?” 2, “Waarom denkt een dronken man dat de wereld rondom hem heen draait?” 3, “Waarom stoppen kinderen hun duim in hun mond?” 4 en “Waarom steekt de neus uit ten opzichte van de rest van het gezicht?” 5.


Aristoteles?


Hoewel de schrijver van de ‘Compleat Master-Piece’ beweert dat zijn werk een letterlijke vertaling is van een geschrift van Aristoteles, trekken historici deze claim inmiddels sterk in twijfel. Sterker nog, waarschijnlijk bevat het boek helemaal niets van de Griekse filosoof. “We weten eigenlijk niet waarom het werd toegeschreven aan Aristoteles”, aldus boekspecialist Cathy Marsden. “Mogelijk probeerden ze het boek zo meer gewicht te geven.” Over de echte auteur is weinig bekend. Desalniettemin verwacht het veilinghuis Lyon and Turnbull dat de sekshandleiding op de veiling mogelijk wel 400 pond (493 euro) op zal leveren.


Lees hier (PDF) de volledige Engelstalige versie van de ‘Compleat Master-Piece’ en ‘Problems of Aristoteles’.


Afbeelding:


  • Frontispiece and contents page from 1704 edition of Aristotle's Masterpiece: Unknown/Pseudo-Aristotle [Public domain], via Wikimedia Commons

Antwoorden volgens 'Aristoteles'

 

1 "Dat komt omdat het zaad bij hen een langere weg af moet leggen, waardoor het onderweg te veel afkoelt en daardoor ongeschikt raakt voor de conceptie."

 

2 "Niesen wordt net als onweer veroorzaakt door een botsing van warm en koud. Bij oude mannen zijn de aderen echter zo vernauwd dat de warmte niet bij de kou kan geraken, met als gevolg dat zij moeilijk niesen."

 

3 "Omdat het oog door de warmte van alle alcohol oververhit raakt, en daardoor voortdurend rond gaat draaien."

 

4 "Dit komt omdat de bevalling voor een baby hetzelfde is als het verlaten van een warm bad. Het kind probeert diezelfde warmte weer op te wekken door op zijn duim te zuigen."

 

5 "Hiervoor bestaan twee verklaringen. De eerste stelt dat de neus het afvoerputje van het brein is, en daarom ver verwijderd moet blijven van de rest van het gezicht. De andere verklaring stelt juist dat de neus de schoonheid van het gezicht symboliseert, en daarom naar voren steekt zodat zij extra op kan vallen."

 

 

Leestips-Boeken

 

Aristoteles
Aristoteles

€ 12.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.