Shakespeare gaat in de fout

Shakespeare heeft dan wel wereldberoemde toneelstukken geschreven, maar er staan behoorlijk wat historische blunders in. 

- Hamlet vermeldt de katholieke begrippen ‘vagevuur’ en ‘vergeving’, terwijl er in die tijd in Denemarken alleen heidenen wonen.

- In Henry I, een drama dat zich afspeelt in 1403, heeft Shakespeare het over kalkoenen. Die worden door de Spanjaarden pas in 1519 ingevoerd en worden in 1524 in Engeland geïmporteerd.

-  In Antony and Cleopatra, dat plaatsvindt in het oude Egypte, nodigt Cleopatra anderen uit om biljart te spelen, eeuwen voordat het spel wordt uitgevonden.

- In Coriolanus wordt Delphi, de locatie van het orakel van Apollo, een eiland genoemd. In werkelijkheid is het een dorp op de zuidelijke helling van de berg Parnassus.

- In Julius Caesar verwijst Caesar naar een klok die elk uur slaat, terwijl zo’n klok pas in de late jaren van de dertiende eeuw wordt ontwikkeld.

- King John speelt zich af in de dertiende eeuw en vermeldt een kanon. Maar kanonnen worden pas in de veertiende eeuw uitgevonden.

- In The Winter’s Tale zegt Antigonus dat zijn schip is aangemeerd aan de woestijn van Bohemen. Bohemen is een vruchtbaar plateau in Tsjechië en heeft geen kust, en al helemaal
geen woestijn.

Over het boek

Bovenstaande blunders zijn afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<h3>Afbeelding:</h3>
<span class="mw-mmv-title"><i>The Plays of William Shakespeare</i>. By <a title="John Gilbert (painter)" href="http://en.wikipedia.org/wiki/John_Gilbert_%28painter%29">Sir John Gilbert</a>, 1849.</span>

Partners: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!